P Piller

6 myter om p-piller

Der er mange myter og misforståelser om p-piller. Mange tror, at man får kræft af p-piller, selvom det ikke er tilfældet. P-piller nedsætter derimod risikoen for at udvikle kræft. Det er vigtigt at kunne skelne mellem rygter og fakta, når du tager p-piller eller overvejer at starte med p-piller.

P-piller har været brugt som præventionsmiddel i mere end 50 år. I de år er der opstået flere myter om deres virkninger og bivirkninger både på kort og på lang sigt. De misforståelser er nogle gange grunden til, at kvinder stopper med p-piller, holder pause med p-pillerne eller tager deres p-piller uregelmæssigt. Og det kan være skadeligt.
Det er derfor vigtigt at kende forskel på rygter og fakta, når du tager p-piller eller overvejer at starte på p-piller. Her er gennemgået de mest almindelige myter og misforståelser om p-piller.

Myte nr. 1: P-piller øger risikoen for kræft

Mange tror, at p-piller øger risikoen for udvikling af kræft – særligt brystkræft. Forskningen har endnu ikke kunne bevise, at p-piller øger risikoen for brystkræft. Til gengæld nedsætter p-piller risikoen for udvikling af kræft i både livmoder og æggestokke markant. Det vil altså sige, at i alle tilfælde falder din samlede risiko for udvikling af kræft, hvis du tager p-piller.

Læs mere i artiklen: P-piller øger ikke risikoen for kræft

Myte nr. 2: Man tager på af p-piller

Mange kvinder er bange for at tage på, når de begynder på p-piller. Det er også en af de største grunde til, at kvinder stopper med at tage p-piller eller fravælger p-piller. Forskningen viser dog ingen sammenhæng mellem p-pilleforbrug og vægtstigning. I et stort videnskabeligt forsøgt, har forskere undersøgt vægtændringer hos unge kvinder over en længere periode. De sammenlignede vægtændring hos gruppen af kvinder, der tog p-piller med gruppen af kvinder, der ikke tog p-piller og fandt ikke nogen forskel.
Derimod har forskningen vist, at langt de fleste kvinder tager på i løbet af teenageårene og ungdommen, hvilket kan betragtes som en helt naturlig del af kvindekroppens udvikling.

Læs mere i artiklen: Tager man på af p-piller?

Myte nr. 3: Du skal holde pause med dine p-piller for at ”rense ud”

Nogle tror, at det er en god idé at holde pause med p-pillerne en gang i mellem for at skille sig af med de kunstige hormoner fra p-pillerne, lade kroppen producere hormoner på egen hånd og få den naturlige menstruationscyklus tilbage. Den slags pauser har dog ingen fordele for hverken dit helbred eller din evne til at blive gravid senere i livet. Tværtimod kan pauser med p-pillerne være skadeligt for dit helbred, fordi risikoen for at udvikle blodpropper øges.

Læs mere i artiklen: Pause med p-piller – længere pauser kan være skadelige for dig

Myte nr. 4: Kvinder, der har taget p-piller, har sværere ved at blive gravide

En del kvinder tror, at det bliver sværere at blive gravid efter man er stoppet med p-piller, hvis man har været på p-piller i flere år. Nogle tror også, at den naturlige menstruation ikke vender tilbage, når man har taget p-piller. Det er dog ikke tilfældet.
Efter du er stoppet med p-piller, kan der gå op til 3 måneder før, din naturlige menstruationscyklus vender tilbage og bliver regelmæssig. Hvor længe der går, før du kan blive gravid, er uafhængig af hvor lang tid, du har taget p-piller. Efter et år er chancen for at blive gravid lige så stor for kvinder, der tidligere har taget p-piller, som for kvinder, der aldrig har taget p-piller.

Læs mere i artiklen: Hvornår kan man blive gravid efter p-piller?

Myte nr. 5: P-piller er skadelige for fosteret

Bliver du gravid, mens du tager p-piller, er det ikke sikkert, du opdager det med det samme. Nogle kvinder har derfor oplevet at tage p-piller i den første del af deres graviditet. P-piller har ikke vist sig at være skadelige for fosteret eller øge risikoen for spontan abort.
Man anbefaler dog stadig, at du stoppe med p-pillerne så snart, du opdager, at du er gravid.

Læs mere i artiklen: P-piller under graviditet

Myte nr. 6: P-piller giver uren hud

P-piller har i mange år haft ry for at give akne og uren hud. Akne står også som en bivirkning til p-piller i indlægsseddelen i din p-pillepakke. Langt de fleste videnskabelige studier har dog ikke kunne vise en sammenhæng mellem udvikling af akne/uren hud og brugen af p-piller.
På trods af det, er det stadig manges – også lægers – opfattelse, at 2. generations p-piller øger risikoen for akne.
Til gengæld har forskningen vist, at nogle typer p-piller kan p-pille forbedre graden af akne, og de p-piller bruges derfor i behandlingen af akne.

Læs mere i artiklen: P-piller og uren hud

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere