Blærebetændelse

Behandling af blærebetændelse

Blærebetændelse behandles med medicin, der kaldes antibiotika. Behandlingen er effektiv og virker allerede i løbet af et døgn. Langt de fleste tilfælde af blærebetændelse kræver kun 3 dages behandling. Hvis du har milde symptomer, kan man vælge at se det an. Så vil blærebetændelsen typisk gå over af sig selv i løbet af 1-2 uger.

Blærebetændelse behandles med medicin, som din læge udskriver til dig. Behandlingen varer kun få dage og har stort set ingen bivirkninger. Langt de fleste bliver raske af behandlingen. Hvis dine symptomer er milde og ikke så generende, behøver du ikke medicin mod blærebetændelsen.

Hvad behandler man blærebetændelse med?

Man behandler blærebetændelse med antibiotika. Langt de fleste blærebetændelser behandles med piller, som hedder Selexid, Penomax eller Sulfamethizol. Sulfamethizol anbefales, hvis du er allergisk over for penicillin. Afhængigt af hvilken medicin, din læge skriver recept på, skal du tage enten 2 piller 2 gange om dagen eller 1 pille 3 gange om dagen. Behandlingen varer typisk 3 dage ligegyldigt hvilke piller, du får.

Hvis du er gravid, kan det være, du skal have en anden type medicin. Det afhænger af hvor langt i graviditeten, du er. Derudover skal du have behandling i 7 dage frem for 3 dage.

Hvad behandler man blærebetændelse med?

Hvornår virker behandlingen?

Hos de fleste virker behandlingen allerede efter et døgns tid. Behandlingen varer i alt 3 dage. I løbet af disse 3 dage vil symptomerne på blærebetændelse typisk forsvinde, og du vil føle dig rask igen.

Hvis symptomerne på blærebetændelse ikke forsvinder eller kommer tilbage i løbet af to uger, kan det være et tegn på, at bakterierne i blæren er resistente over for den medicin, du har fået. Er dette tilfældet, skal du starte behandling med medicin, der har en bredere virkning, end det du fik til at starte med. Din læge vil afgøre hvilken medicin, du skal have.

Hvornår virker behandlingen?

Hvad koster medicinen mod blærebetændelse?

Prisen på medicin mod blærebetændelse varierer meget. Både i forhold til typen af medicin og mærket. Prisen svinger også meget med tiden. Oftest er Sulfamethizol billigst. En behandling koster omkring 60 kroner. Selexid og Penomax koster omkring 100 kr. for en behandling.

Hvad koster medicinen mod blærebetændelse?

Hvad sker der, hvis blærebetændelse ikke behandles?

Blærebetændelse går meget ofte over af sig selv, hvis det ikke behandles. I løbet af 1-2 uger, vil kroppens immunforsvar have bekæmpet blærebetændelsen, og du bliver rask af dig selv.

Behandling mod blærebetændelse af altså ikke altid nødvendigt for at kurere sygdommen, men kan forkorte varigheden af de generende symptomer ved blærebetændelse. Hvis du har milde symptomer på blærebetændelse og ikke er særligt generet af dem, kan man vente med behandlingen og se det an.

I meget sjældne tilfælde, kan betændelsen i blæren sprede sig til nyrerne, og du kan få nyrebækkenbetændelse. Nyrebækkenbetændelse giver høj feber, kulderystelser, kvalme og opkastninger og smerter i siden af maven eller i ryggen.

Hvad sker der, hvis blærebetændelse ikke behandles?

Forebyggende behandling

Hvis du er meget plaget af blærebetændelser og ofte har det, kan det være, du vil have gavn af forebyggende behandling.

Hos unge, seksuelt aktive kvinder, er samleje den mest almindelige årsag til blærebetændelse. Hvis du tit oplever, at få blærebetændelse efter samleje, kan du tage medicin mod blærebetændelse hver gang, du har haft samleje. Tal med din læge om mulighederne for dette.

Der findes gode råd mod blærebetændelse, som du kan benytte dig af i stedet for at tage medicin eller i kombination med medicin. F.eks. kan du forsøge at lade vandet efter hvert samleje.

Kvinder i overgangsalderen kan lide af hyppige blærebetændelser, fordi miljøet i skeden og omkring urinrøret ændrer sig, når niveauet af de kvindelige kønshormoner i kroppen falder. Det kan derfor hjælpe at bruge creme eller stikpiller til skeden, der indeholder kvindelige kønshormoner. Tal med din læge om mulighederne.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere