Blærebetændelse

Blærebetændelse – hvad kan jeg gøre?

Er du blevet ramt af blærebetændelse, eller får du ofte blærebetændelse, kan det være en god idé at tænke over dit væskeindtag og dine toiletvaner. For at nedsætte risikoen bør man drikke rigeligt med væske og gå hyppigt på toilettet. Herved skyller man bakterierne ud igennem urinrøret og nedsætter risikoen for blærebetændelse. Tranebær kan forsøges, men der mangler videnskabelig bevis for effekten af dette.

Mange kvinder (op til 50 %) vil i løbet af livet opleve at få blærebetændelse, og omkring en fjerdedel af dem vil få det én eller flere gange efterfølgende. Hvis du har hyppige blærebetændelser, hvilket vil sige tre eller flere blærebetændelser inden for et år, vil det være en god idé at tage en snak med din læge omkring det.

Hvorfor får jeg blærebetændelse hele tiden? Klik her.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har fået blærebetændelse?

Hvis du har været uheldig at få blærebetændelse, vil den som oftest gå over af sig selv i løbet af 1-2 uger – selv uden medicin. Hvis dine symptomer ikke er så generende, er der et par ting, som du kan prøve af selv. Det er en god idé at drikke rigeligt med væske og gå hyppigt på toilettet. Under toiletbesøg er det vigtigt at blæren tømmes helt. Herved skylles en del bakterier ud med urinen, og forhindrer dem i at vandre op mod nyrerne. Nogle oplever også en bedring på smerterne og tissetrangen ved anvendelse af varmepude, varme omslag og/eller varm påklædning.
Tranebær er ikke videnskabeligt bevist at have en helbredende effekt på blærebetændelse. Ikke desto mindre bliver det fortsat brugt hyppigt af mange kvinder, som oplever, at det giver en lindrende effekt på deres symptomer. Hvis du tænker, at det kunne hjælpe, kan du prøve det af og se, om det virker for dig.

Har du meget generende symptomer, bør du kontakte din egen læge. Du bør ligeledes søge læge, hvis du får blærebetændelse, mens du er gravid, eller hvis blærebetændelsen har stået på i over en uge.

Læs her, hvad lægen gør, hvis du har blærebetændelse

Hvordan kan jeg undgå blærebetændelse?

Man kan forebygge blærebetændelse ved at have gode toiletvaner. Dette vil sige, at man ikke holder sig længere end nødvendigt, og at man giver sig tid til at tømme blæren ordentligt under hvert toiletbesøg. Det er også vigtigt at sørge for at drikke nok med væske i løbet af dagen – du skal gerne drikke mindst 1,5 liter væske om dagen. Nogle kvinder vælger at drikke tranebærjuice dagligt for at undgå at få blærebetændelse. Der er dog ikke videnskabeligt bevis for, at tranebærjuice skulle virke forebyggende mod blærebetændelse.

LINK: Læs mere om tranebær og blærebetændelse

Efter samleje øges risikoen for blærebetændelse. Oplever du ofte at få blærebetændelse i forbindelse med samleje, kan det være en god idé at tisse umiddelbart efter samlejet. Hvis du anvender pessar og/eller sæddræbende creme og har hyppige blærebetændelser, vil det være en god idé at finde en anden præventionsform, da denne type prævention øger risikoen for blærebetændelse 2-3 gange.

Læs mere om blærebetændelse og samleje her

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere