Blærebetændelse

Blærebetændelse – hvad kan lægen gøre?

Når man har blærebetændelse kan det være svært at vurdere, hvornår man bør søge læge. Har du meget generende symptomer eller kraftige smerter og feber, bør lægen kontaktes. Lægen undersøger for blærebetændelse ved at undersøge urinen for bakterier. Hvis der påvises bakterier i urinen, og symptomerne passer på blærebetændelse vil behandlingen oftest være antibiotika.

Det er aldrig sjovt at blive ramt af en blærebetændelse. Når du bliver ramt af en blærebetændelse, vil det ofte være en god idé at kontakte din læge, som kan undersøge det nærmere. Hvis man ikke rigtig mærker noget til betændelsen, kan man dog oftest også vente og se det an. Det kan derfor være svært at vurdere, hvornår man bør søge læge.

Hvornår skal jeg søge læge?

Hvis du oplever at have generende symptomer på blærebetændelse, bør du kontakte din læge. De klassiske symptomer på blærebetændelse omfatter:

  • kraftig tissetrang
  • hyppige toiletbesøg
  • smerter ved vandladning – ofte i slutningen af vandladningen

Derudover oplever nogle at have blod i urinen, smerter i den nederste del af maven og feberfornemmelse. Har du feber, kvalme, opkast og kraftige flankesmerter (smerter der sidder i en af siderne af maveregionen eller evt. i siderne af ryggen), kan det være tegn på nyrebækkenbetændelse, og det er vigtigt at tage hurtigt kontakt til lægen.

Læs mere om symptomerne på blærebetændelse

Er du gravid, eller har symptomerne stået på i mere end 1 uge, bør du ligeledes kontakte din læge.

Hvordan undersøger lægen, om jeg har blærebetændelse?

Din læge vil spørge ind til, hvad du har af symptomer på blærebetændelse, og hvor længe de har været der. Da kønssygdomme som f.eks. klamydia og gonoré kan give symptomer, der minder om blærebetændelse, vil din læge formentlig også spørge ind til samleje og prævention.
Hvis du kan være smittet med en kønssygdom, er det vigtigt at blive testet for det, da behandling mod blærebetændelse ikke virker mod kønssygdomme.

For at tjekke om du har blærebetændelse, vil lægen i de fleste tilfælde bede dig om at aflevere en urinprøve. Denne vil blive tjekket med en urinstix. En urinstix er en teststrimmel, der kan vise, om der er bakterier i din urin. Hvis der bliver fundet bakterier i din urin, og dine symptomer passer på blærebetændelse, vil du som oftest blive tilbudt behandling med antibiotika.

Læs mere om behandling af blærebetændelse

Det kan være, at lægen vælger at sende din urinprøve til laboratoriet, som kan dyrke den og se hvilke bakterier, der er tilstede, og hvilken type antibiotika der virker mod dem.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere