Blærebetændelse

Blærebetændelse i graviditeten

Blærebetændelse i graviditeten føles på samme måde, som når du ikke er gravid og kommer ligeså ofte. Det er vigtigt, at blærebetændelsen behandles, da det ellers kan påvirke både dig og dit foster. Bakterier i urinen øger blandt andet risikoen for for tidlig fødsel. Det er derfor vigtigt, at du følger dine graviditetskontroller hos din læge.

Blærebetændelse hos gravide kvinder er forekommer ligeså ofte som hos ikke-gravide kvinder. Risikoen for at udvikle blærebetændelse i graviditeten er størst i andet trimester og starten af tredje trimester pga. de hormonelle ændringer, der sker i denne periode af graviditeten.

Når er gravid, bliver din urin undersøgt, når du er til graviditetskontroller hos din egen læge. Blærebetændelse i graviditeten kan have alvorlige følger for dig og dit foster, hvis det ikke behandles. Blandt andet derfor, er det vigtigt, at du møder op til de aftale konsultationer hos din læge.

Behandling af blærebetændelse i graviditeten

Blærebetændelse i graviditeten behandles med medicin (kaldet antibiotika) i 5-7 dage. Kuren er længere end hos ikke-gravide, fordi man skal sikre sig, at alle bakterierne er slået ihjel. Hos ikke-gravide behandler man kun 3 dage, fordi dette er nok til at lindre symptomerne, og kroppen selv kan bekæmpe eventuelt tilbageværende bakterier.

Det er vigtigt, at du fortæller, at du er gravid og hvor langt, du er, når du skal have behandling for blærebetændelse. Det har nemlig betydning for, hvilken type antibiotika, der er bedst at behandle med.

Hvordan føles blærebetændelse, når man er gravid?

Blærebetændelse i graviditeten føles ligesom blærebetændelse, når du ikke er gravid. Du kan have smerter ved vandladning, en følelse af at skulle på toilettet hele tiden og smerter i det nederste af maven.

Nogle gange kan det være svært at mærke, om du har blærebetændelse, fordi du i forvejen skal på toilettet hele tiden, når du er gravid. Hvis du er i tvivl, er det en god idé at gå til lægen og få tjekket din urin.

Hvordan føles blærebetændelse, når man er gravid?

Bakterier i urinen uden symptomer på blærebetændelse

Du kan også have bakterier i urinen uden at have symptomer. Dette ses hos op til 10% af alle gravide. Den bakterie, der oftest findes i urinen, kaldes gruppe-B streptokokker. Hvis din læge finder bakterier i din urin, skal du have behandling, selvom du ikke har symptomer.

Hvis du har fået påvist gruppe-B streptokokker i din urin, skal du også have medicin under fødslen.

Er blærebetændelse i graviditeten farligt?

Blærebetændelse – både med og uden symptomer – kan sætte fødslen for tidligt i gang og øger risikoen for lav fødselsvægt hos barnet. Der er også øget risiko for, at udvikle infektion i livmoderen efter fødslen.

Når du er gravid, er der ligeledes større sandsynlighed for, at blærebetændelsen udvikler sig og spreder sig til nyrerne. Denne type betændelse kaldes nyrebækkenbetændelse og er en alvorlig betændelsestilstand, der giver smerter, høj feber, kvalme og opkastninger. Nyrebækkenbetændelse i graviditeten øger risikoen for lav fødselsvægt hos barnet og for tidlig fødsel.

Hvis blærebetændelsen opdages og behandles i tide, er det hverken skadeligt for dig eller dit foster. Det anbefales derfor, at du følger dine graviditetskontroller hos din læge og derudover søger læge, hvis du oplever de mindste symptomer på blærebetændelse i din graviditet.

Er blærebetændelse i graviditeten farligt?

Kan graviditet føles som blærebetændelse?

Et af tegnene på graviditet kan være, at du oftere har behov for at lade vandet. Hyppigere vandladning er også et symptom på blærebetændelse, men her er vandladningen ofte smertefuld. Hvis du er gravid, vil du også ofte kunne mærke det på andre måder; dine bryster er ømme, du har kvalme og din menstruation udebliver.

Kan graviditet føles som blærebetændelse?

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere