P Piller

Blodtrykskontrol hos egen læge er unødvendig

P-piller øger ikke risikoen for at få forhøjet blodtryk. Derfor er årlige blodtrykskontroller i forbindelse med receptfornyelse på p-piller unødvendige.

P-piller øger ikke blodtrykket

I Danmark har der i mange år været tradition for, at man hos sin egen læge får målt blodtryk regelmæssigt i forbindelse med p-pillebrug.

Hos mange praktiserende læger får kvinder, der tager p-piller, kontrolleret deres blodtryk med faste mellemrum – ofte én gang årligt i forbindelse med receptfornyelse af p-piller. Jævnlige blodtrykskontroller hos raske, unge kvinder, der tager p-piller, er dog unødvendige.

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, som er en sammenslutning af speciallæger i gynækologi, skriver i deres guideline fra 2015 at p-piller ikke øger blodtrykket, og at der ikke er videnskabelig belæg for at måle blodtrykket hos kvinder, der allerede tager p-piller.

Internationale guidelines fra bl.a. World Health Organization (WHO) understøtter dette synspunkt. Derfor er mange andre lande heriblandt Norge gået bort fra de regelmæssige årlige kontroller.

Årlige kontroller med et spørgeskema er tilstrækkeligt

Kvinder der anvender p-piller eller minipiller skal kontrolleres en gang årligt ved at svare på nogle spørgsmål.

Det er ikke nogen kontrol, som kræver, at kvinden sidder fysisk sammen med en læge eller sygeplejerske. Derfor kan en årlig kontrol sagtens foretages ved at svare på et spørgeskema over e-mail eller på nettet.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere