Blærebetændelse

Er blærebetændelse i graviditeten farligt?

Blærebetændelse i graviditeten – både med og uden symptomer – kan påvirke både dig og dit barn. Bakterier i blæren kan nemlig medfører for tidlig fødsel og lav fødselsvægt hos dit barn. Du har også en øget risiko for at få betændelse i livmoderen efter fødslen. Det er derfor vigtigt, at blærebetændelse i graviditeten behandles.

Graviditet øger ikke din risiko for at få blærebetændelse – lige mange ikke-gravide og gravide kvinder får blærebetændelse. Forskellen er, at blærebetændelse er en mere alvorlig tilstand, hvis du er gravid. Både blærebetændelse og bakterier i urinen uden symptomer kan påvirke dig og dit barn. Derfor er det vigtigt, at du får behandling.

Op til 10% af alle kvinder har bakterier i deres urin uden at have symptomer på blærebetændelse. Hos ikke-gravide kvinder er dette en ufarlig tilstand, som ikke kræver behandling. Men hos gravide kvinder, kan bakterier i urinen påvirke både mor og barn negativt, og tilstanden skal derfor altid behandles.

Din urin bliver tjekket for bakterier, når du i løbet af din graviditet er til graviditetskontroller hos din læge. På den måde kan det opdages, om du har bakterier i din urin. Blandt andet derfor er det vigtigt, at du følger dine graviditetskontroller.

Hvordan påvirker det barnet?

Blærebetændelse og bakterier i urinen har vist sig at øge risikoen for både for tidlig fødsel og lav fødselsvægt hos barnet. Derudover øges risikoen for infektion hos det nyfødte barn.

Hvordan påvirker det mig?

Gravide, der har blærebetændelse eller bakterier i deres urin uden symptomer, har øget risiko for at udvikle en alvorlig betændelsestilstand i nyrerne, som hedder nyrebækkenbetændelse. Nyrebækkenbetændelse giver smerter, feber, kulderystelser, kvalme og opkastninger. En lille del af gravide kvinder med nyrebækkenbetændelse udvikler betændelse i blodet, blodmangel, vejrtrækningsbesvær og nedsat nyrefunktion.

Ubehandlet blærebetændelse eller bakterier i urinen øger også risikoen for at få betændelse i livmoderen efter fødslen.

Blærebetændelse er ikke farligt, hvis det behandles i tide

Alle alvorlige følger til blærebetændelse i graviditeten kan undgås, hvis blærebetændelsen behandles i tide. En blærebetændelse, som opdages og behandles hurtigt og effektivt, har ingen konsekvenser for mor eller barn hverken i graviditet, under fødslen eller efter fødslen.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere