P Piller

Glemt p-pille - hvad gør jeg?

Dette skal du gøre, hvis du glemmer en pille Det sker tit, at kvinder glemmer at tage en p-pille. Hvad du skal gøre, når du har glemt en p-pille afhænger af, hvor mange du har glemt at tage og hvornår i perioden, du har glemt at tage dem. Der kan være behov for ekstra beskyttelse, f.eks. kondom, i perioden efter en glemt p-pille.

Mange kvinder glemmer en gang i mellem at tage deres p-pille. Kommer du i tanke om at tage din pille i løbet af 12 timer efter det tidspunkt, du plejer at tage din p-pille, så tag p-pillen med det samme. Du er stadig fuldt beskyttet. Fortsæt herefter med at tage dine p-piller, som du plejer.

Hvad du skal gøre, når du glemmer en p-pille, afhænger af hvornår i p-pilleperioden, du glemmer at tage p-pillen og hvor mange p-piller i træk, du har glemt at tage.

Du kan downloade Practios p-pilleapp, som kan hjælpe dig med at huske at tage dine p-piller hver dag. Appen kan også fortælle dig, hvad du skal gøre, hvis du har glemt at tage din p-pill.

Læs mere om, hvordan du kan huske dine p-piller

Glemte p-piller i p-pilleperioden

Dette skal du gøre, hvis du har glemt 1 p-pille på et hvilket som helst tidspunkt i din p-pilleperiode:

  • Hvis du har glemt 1 p-pille, og der er gået mere end 12 timer siden det tidspunkt, du plejer at tage din p-pille på, skal du skynde dig at tage pillen så hurtigt som muligt. Du skal forsætte med at tage den næste p-pille på det sædvanlige tidspunkt - også selvom det betyder, at du skal tage to p-piller på samme dag.

  • Har du glemt at tage en p-pille i går, og er du samtidig op til 12 timer forsinket med dagens p-pille, anbefales du at tage p-pillen fra i går og i dag på samme tid. Altså to p-piller på én gang.Når du har taget de to p-piller, er du fuldt beskyttet. Forsæt herefter med at tage dine p-piller på det sædvanlige tidspunkt.

Du skal tage 2 p-piller fordi, din risiko for at blive gravid er mindre, end hvis du springer den glemte p-pille helt over.

Når du tager 2 p-piller samtidig, kan du måske få lidt kvalme. For at undgå kvalme kan du tage pillerne sammen med et måltid.

Der er ikke noget farligt ved at tage 2 p-piller samtidig.

Dette skal du gøre, hvis du glemmer 2 eller flere p-piller i den første uge af perioden (dag 1-7):

  • Tag en p-pille så snart, du kommer i tanke om det – også selvom det betyder, at du skal tage 2 p-piller samme dag. Smid de øvrige, glemte p-piller ud. Forsæt herefter med p-pillerne, som du plejer i resten af perioden. Du er ikke fuldt beskyttet mod graviditet i de efterfølgende 7 dage. Brug derfor ekstra prævention i denne periode.

  • Spring næste p-pillefri periode over og begynd på et nyt blisterark med det samme, hvis den p-pillefri periode kommer inden for 3 uger.

  • Hvis du har haft ubeskyttet sex i løbet af de sidste 5 dage, anbefales det, at du tager en fortrydelsespille så hurtigt som muligt.

Dette skal du gøre, hvis du glemmer 2 eller flere p-piller i midten eller slutningen af din cyklus – dvs. senere end 7 dage siden din sidste p-pillefri periode:

  • Tag en p-pille så snart, du kommer i tanke om det – også selvom det betyder, at du skal tage 2 p-piller samme dag. Forsæt herefter med p-pillerne, som du plejer i resten af perioden. Du er ikke fuldt beskyttet mod graviditet i de efterfølgende 7 dage. Brug derfor ekstra prævention i denne periode.

  • Spring næste p-pillefri periode over og begynd på et nyt blisterark med det samme, hvis den p-pillefri periode kommer inden for 14 dage.

Glemte p-piller efter den p-pillefri periode (7 dages pause)

Følgende råd gælder for dig, der holder 7 dages p-pillepause.

Hvis du glemmer at tage p-piller 1-3 dage efter pausen:

  • Start igen med 1 p-pille om dagen. Brug ekstra prævention (f.eks. kondom) de første 7 dage. Spring næste p-pillefri periode over og begynd på en ny blisterpakke med det samme, hvis din p-pillefri periode kommer inden for de næste 3 uger.

Hvis du glemmer at tage p-piller 4 eller flere dage efter pausen:

Du ikke regne med at være beskyttet i din nuværende cyklus. Du kan vælge én af følgende to muligheder:

  • Start med en ny pakke p-piller. Du bør benytte ekstra prævention (f.eks. kondom) i 3 uger. Spring næste p-pillefri periode over og begynd på en ny blisterpakke med det samme, hvis din p-pillefri periode kommer inden for de næste 3 uger.

  • Vent med at tage p-piller, indtil du får menstruation. Start med en ny pakke senest 5 dage efter din første menstruationsdag, og du vil være beskyttet fra første dag med p-piller. Brug anden prævention (f.eks. kondom) indtil, du begynder at tage p-piller igen.

Glemte p-piller efter den p-pillefri periode (4 dages pause)

Du kan holde ned til 4 dages p-pillefri periode. En del læger anbefaler nu at holde 4 dages pause frem for 7 dages pause, da det giver færre menstruationssmerter og mindre risiko for at blive gravid, hvis du glemmer en p-pille efter pausens ophør.

Glemmer du at tage din p-pille 1-3 dage efter din 4 dages pause, fortsætter du blot med at tage p-piller, som du plejer og er fuldt beskyttet. Glemmer du at tage din p-pille i 4 eller flere dage efter pausen, gælder samme regler som ved glemt p-pille efter 7 dages pause (se forrige afsnit).

Er du i tvivl?

Har du glemt at tage en eller flere p-piller, og er du stadig i tvivl om, hvad du skal gøre efter at have læst dette, og er du bekymret for, om du kan være blevet gravid, kan du kontakte din læge.

Mest læste

Blærebetændelse
Hvorfor får man blærebetændelse af samleje?
Minipiller
Minipiller og uren hud
Minipiller
Hvis du har glemt 3 eller flere traditionelle minipiller
Blærebetændelse
Behandling af blærebetændelse
Minipiller
Hvis du har glemt 3 eller flere moderne minipiller

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere