P Piller

Glemt p-pille - hvad gør jeg?

Dette skal du gøre, hvis du glemmer en pille Det sker tit, at kvinder glemmer at tage en p-pille. Hvad du skal gøre, når du har glemt en p-pille afhænger af, hvor mange du har glemt at tage og hvornår i perioden, du har glemt at tage dem. Der kan være behov for ekstra beskyttelse, f.eks. kondom, i perioden efter en glemt p-pille.

Mange kvinder glemmer en gang i mellem at tage deres p-pille. Kommer du i tanke om at tage din pille i løbet af 12 timer efter det tidspunkt, du plejer at tage din p-pille, så tag p-pillen med det samme. Du er stadig fuldt beskyttet. Fortsæt herefter med at tage dine p-piller, som du plejer.

Hvad du skal gøre, når du glemmer en p-pille, afhænger af hvornår i p-pilleperioden, du glemmer at tage p-pillen og hvor mange p-piller i træk, du har glemt at tage.

Du kan downloade Practios p-pilleapp, som kan hjælpe dig med at huske at tage dine p-piller hver dag. Appen kan også fortælle dig, hvad du skal gøre, hvis du har glemt at tage din p-pill.

Læs mere om, hvordan du kan huske dine p-piller

Glemte p-piller i p-pilleperioden

Dette skal du gøre, hvis du har glemt 1 p-pille på et hvilket som helst tidspunkt i din p-pilleperiode:

  • Hvis du har glemt 1 p-pille, og der er gået mere end 12 timer siden det tidspunkt, du plejer at tage din p-pille på, skal du skynde dig at tage pillen så hurtigt som muligt. Du skal forsætte med at tage den næste p-pille på det sædvanlige tidspunkt - også selvom det betyder, at du skal tage to p-piller på samme dag.

  • Har du glemt at tage en p-pille i går, og er du samtidig op til 12 timer forsinket med dagens p-pille, anbefales du at tage p-pillen fra i går og i dag på samme tid. Altså to p-piller på én gang.Når du har taget de to p-piller, er du fuldt beskyttet. Forsæt herefter med at tage dine p-piller på det sædvanlige tidspunkt.

Du skal tage 2 p-piller fordi, din risiko for at blive gravid er mindre, end hvis du springer den glemte p-pille helt over.

Når du tager 2 p-piller samtidig, kan du måske få lidt kvalme. For at undgå kvalme kan du tage pillerne sammen med et måltid.

Der er ikke noget farligt ved at tage 2 p-piller samtidig.

Dette skal du gøre, hvis du glemmer 2 eller flere p-piller i den første uge af perioden (dag 1-7):

  • Tag en p-pille så snart, du kommer i tanke om det – også selvom det betyder, at du skal tage 2 p-piller samme dag. Smid de øvrige, glemte p-piller ud. Forsæt herefter med p-pillerne, som du plejer i resten af perioden. Du er ikke fuldt beskyttet mod graviditet i de efterfølgende 7 dage. Brug derfor ekstra prævention i denne periode.

  • Spring næste p-pillefri periode over og begynd på et nyt blisterark med det samme, hvis den p-pillefri periode kommer inden for 3 uger.

  • Hvis du har haft ubeskyttet sex i løbet af de sidste 5 dage, anbefales det, at du tager en fortrydelsespille så hurtigt som muligt.

Dette skal du gøre, hvis du glemmer 2 eller flere p-piller i midten eller slutningen af din cyklus – dvs. senere end 7 dage siden din sidste p-pillefri periode:

  • Tag en p-pille så snart, du kommer i tanke om det – også selvom det betyder, at du skal tage 2 p-piller samme dag. Forsæt herefter med p-pillerne, som du plejer i resten af perioden. Du er ikke fuldt beskyttet mod graviditet i de efterfølgende 7 dage. Brug derfor ekstra prævention i denne periode.

  • Spring næste p-pillefri periode over og begynd på et nyt blisterark med det samme, hvis den p-pillefri periode kommer inden for 14 dage.

Glemte p-piller efter den p-pillefri periode (7 dages pause)

Følgende råd gælder for dig, der holder 7 dages p-pillepause.

Hvis du glemmer at tage p-piller 1-3 dage efter pausen:

  • Start igen med 1 p-pille om dagen. Brug ekstra prævention (f.eks. kondom) de første 7 dage. Spring næste p-pillefri periode over og begynd på en ny blisterpakke med det samme, hvis din p-pillefri periode kommer inden for de næste 3 uger.

Hvis du glemmer at tage p-piller 4 eller flere dage efter pausen:

Du ikke regne med at være beskyttet i din nuværende cyklus. Du kan vælge én af følgende to muligheder:

  • Start med en ny pakke p-piller. Du bør benytte ekstra prævention (f.eks. kondom) i 3 uger. Spring næste p-pillefri periode over og begynd på en ny blisterpakke med det samme, hvis din p-pillefri periode kommer inden for de næste 3 uger.

  • Vent med at tage p-piller, indtil du får menstruation. Start med en ny pakke senest 5 dage efter din første menstruationsdag, og du vil være beskyttet fra første dag med p-piller. Brug anden prævention (f.eks. kondom) indtil, du begynder at tage p-piller igen.

Glemte p-piller efter den p-pillefri periode (4 dages pause)

Du kan holde ned til 4 dages p-pillefri periode. En del læger anbefaler nu at holde 4 dages pause frem for 7 dages pause, da det giver færre menstruationssmerter og mindre risiko for at blive gravid, hvis du glemmer en p-pille efter pausens ophør.

Glemmer du at tage din p-pille 1-3 dage efter din 4 dages pause, fortsætter du blot med at tage p-piller, som du plejer og er fuldt beskyttet. Glemmer du at tage din p-pille i 4 eller flere dage efter pausen, gælder samme regler som ved glemt p-pille efter 7 dages pause (se forrige afsnit).

Er du i tvivl?

Har du glemt at tage en eller flere p-piller, og er du stadig i tvivl om, hvad du skal gøre efter at have læst dette, og er du bekymret for, om du kan være blevet gravid, kan du kontakte din læge.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere