Minipiller

Hvad er forskellen på minipiller og p-piller?

Forskellen på p-piller og minipiller er indholdet af hormoner. Minipiller indeholder kun hormonet gestagen, mens p-piller indeholder både gestagen og østrogen. I modsætning til p-piller, øger minipiller ikke risikoen for blodpropper. Minipiller kan også tages af ammende kvinder. Til gengæld er p-piller mere sikre end minipiller og giver sjældnere pletblødninger.

Både p-piller og minpiller beskytter effektivt mod graviditet, men der er fordele og ulemper ved begge præventionsmidler, som skal overvejes inden, du vælger enten p-piller eller minipiller. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvilket præventionsmiddel, der er bedst. Der er nemlig forskel på både virkninger og bivirkninger ved p-piller og minipiller.

Hvordan virker p-piller?

P-piller indeholder to forskellige hormoner – østrogen og gestagen – og forebygger graviditet på 3 forskellige måder:

  1. Hæmmer, at et æg bliver modnet, og at man får ægløsning

  2. Gør livmoderhalsen uigennemtrængelig for sædceller

  3. Hæmmer væksten af livmoderens slimhinde, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast

Hvordan virker minipiller?

Minipiller indeholder kun hormonet gestagen. Gestagenet i minipillerne modvirker graviditet ved at gøre slimen i livmoderhalsen sej. Det gør, at en sædcelle ikke kan bevæge sig op i livmoderen og befrugte et æg.

En del kvinder får stadig ægløsning og derfor også menstruation på de traditionelle minipiller. Menstruationen kan dog blive uregelmæssig, og du kan få pletblødninger og gennembrudsblødninger i løbet af din cyklus.

Moderne minipille indeholder en anden type af hormonet gestagen, som virker mere effektivt. Denne type minipiller hæmmer ægløsningen hos alle kvinder.

Læs mere om, hvordan minipiller virker

Hvordan skal minipiller og p-piller tages?

Minipiller skal tages hver dag uden pause. Du skal også tage dem de dage, du har menstruation.

Læs mere om, hvordan man skal tage minipiller

Minipiller skal tages samme tid hver dag for at have den fulde effekt.

Hvis du tager de traditionelle minipille og tidspunktet forskydes mere end 3 timer, kan du ikke regne med at være beskyttet.

Med de moderne minipiller er den margin lidt større. De skal tages inden for 12 timer for at beskytte mod graviditet. Det anbefales dog stadig, at du tager dine minipiller på samme tidspunkt hver dag.

Læs mere om hvad du skal gøre, hvis du glemmer en eller flere minipiller

P-piller tages ofte 21 dage i træk med 7 dages pause derefter. I pausen får du en menstruationslignende blødning. P-piller kan dog også tages på andre måder, så du bløder sjældnere.

Er minipiller ligeså sikre som p-piller?

Minipiller er – ligesom p-piller – effektive til at beskytte mod graviditet.

I praksis er de traditionelle minipiller omkring 95% sikre og p-piller er 98-99% sikre. Dette skyldes, at denne type minipiller skal tages på samme tidspunkt hver dag – et krav som for mange kvinder er svært at opfylde.

De moderne minipiller, som skal tages inden for et 12 timers interval hver dag, er lige så sikre som p-piller.

Læs mere om minipillers sikkerhed

Hvem skal tage minipiller frem for p-piller?

Kvinder, der har øget risiko for blodpropper, kan med fordel bruge minipiller. I modsætning til p-piller, øger minipiller nemlig ikke risikoen for blodpropper. Tal med din læge om din risiko for at udvikle blodpropper.

Læs mere om minipiller og blodpropper

Minipiller anbefales også til kvinder, der ammer. Minipiller påvirker nemlig ikke kvaliteten eller produktionen af modermælken.

Læs mere om minipiller og amning

Raske kvinder, der ikke ammer, anbefales som udgangspunkt p-piller frem for minipiller, da p-piller er mere sikre i deres beskyttelse mod graviditet, og fordi mange kvinder, der tager minipiller, er genereret af pletblødninger.

Læs mere om minipiller og pletblødninger

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere