P Piller

Hvad er p-piller?

P-piller er et præventionsmiddel til kvinder, som beskytter 99,9 % mod graviditet, når de tages korrekt. P-piller indeholder kvindelige kønshormoner, som blandt andet virker ved at hæmme ægløsningen. De fleste kvinder tager p-piller 21 dage i træk efterfulgt af en pause på 7 dage. Men der er andre måder at tage dem på. Vær opmærksom på, at P-piller ikke beskytter mod kønssygdomme.

P-piller er et præventionsmiddel til kvinder. Prævention betyder beskyttelse, og p-piller beskytter mod graviditet, hvis de tages korrekt.

P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme. Vil du undgå kønssygdomme, skal du derfor også bruge kondom.

Sådan virker p-piller

P-piller indeholder kvindelige kønshormoner, som blandt andet virker ved at hæmme ægløsningen. For at blive gravid, skal et æg befrugtes af en sædcelle og sætte sig fast i livmoderen, hvor det udvikler sig til at foster. Når man ikke får ægløsning, kan ægget ikke blive befrugtet. P-pillerne påvirker også slimhinden i livmoderen på en måde, som gør, at et æg ikke kan sætte sig fast. På den måde undgår du at blive gravid.

P-piller virker også ved at gøre slimen i livmoderhalsen sej (livmoderhalsen er indgangen til livmoderen for enden af skeden). Dette forhindrer sædcellerne i at trænge op i livmoderen og befrugte et æg.

P-piller har også en række andre virkninger. De kan fx nedsætte menstruationssmerter og mindske kraftige menstruationsblødninger.

Læs om hvordan virker p-piller

Hvordan tager man p-piller?

De fleste kvinder tager én p-pille hver dag 21 dage i træk og holder derefter 7 dages pause. I de p-pillefri dage får du en blødning, som minder om menstruationsblødning. Den kan forsikre dig om, at du ikke er blevet gravid. Du kan også tage p-piller uden at holde pause eller holde pause sjældnere end hver måned – fx hver 3. måned.

P-pillerne skal tages nogenlunde samme tid hver dag. Derfor er det en god idé at indbygge p-pillen i en af dine daglige rutiner. Du kan fx tage den, når du spiser morgenmad eller, når du børster tænder.

Du kan også downloade Practios p-pilleapp. Den minder dig om at tage din p-pille hver dag og kan fortælle dig, hvad du skal gøre, hvis du glemmer en p-pille.

Læs om hvordan man tager p-piller

Hvor sikre er p-piller?

P-piller er et meget sikkert præventionsmiddel. Tages p-pillerne helt korrekt, er de 99,9 % sikre. Men de fleste kvinder glemmer ind imellem en pille, og det betyder, at p-piller i praksis er 98-99 % sikre.

Læs mere om, hvor sikre p-piller er

Hvorfor hedder det p-piller?

P-pillerne er opkaldt efter en af de forskere, der opfandt dem. Han hed Pincus til efternavn, og p’et i p-piller står derfor for Pincus og har intet med indholdet eller virkningen at gøre.

Mest læste

Blærebetændelse
Hvorfor får man blærebetændelse af samleje?
Minipiller
Minipiller og uren hud
Minipiller
Hvis du har glemt 3 eller flere traditionelle minipiller
Blærebetændelse
Behandling af blærebetændelse
Minipiller
Hvis du har glemt 3 eller flere moderne minipiller

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere