P Piller

Hvad er p-piller?

P-piller er et præventionsmiddel til kvinder, som beskytter 99,9 % mod graviditet, når de tages korrekt. P-piller indeholder kvindelige kønshormoner, som blandt andet virker ved at hæmme ægløsningen. De fleste kvinder tager p-piller 21 dage i træk efterfulgt af en pause på 7 dage. Men der er andre måder at tage dem på. Vær opmærksom på, at P-piller ikke beskytter mod kønssygdomme.

P-piller er et præventionsmiddel til kvinder. Prævention betyder beskyttelse, og p-piller beskytter mod graviditet, hvis de tages korrekt.

P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme. Vil du undgå kønssygdomme, skal du derfor også bruge kondom.

Sådan virker p-piller

P-piller indeholder kvindelige kønshormoner, som blandt andet virker ved at hæmme ægløsningen. For at blive gravid, skal et æg befrugtes af en sædcelle og sætte sig fast i livmoderen, hvor det udvikler sig til at foster. Når man ikke får ægløsning, kan ægget ikke blive befrugtet. P-pillerne påvirker også slimhinden i livmoderen på en måde, som gør, at et æg ikke kan sætte sig fast. På den måde undgår du at blive gravid.

P-piller virker også ved at gøre slimen i livmoderhalsen sej (livmoderhalsen er indgangen til livmoderen for enden af skeden). Dette forhindrer sædcellerne i at trænge op i livmoderen og befrugte et æg.

P-piller har også en række andre virkninger. De kan fx nedsætte menstruationssmerter og mindske kraftige menstruationsblødninger.

Læs om hvordan virker p-piller

Hvordan tager man p-piller?

De fleste kvinder tager én p-pille hver dag 21 dage i træk og holder derefter 7 dages pause. I de p-pillefri dage får du en blødning, som minder om menstruationsblødning. Den kan forsikre dig om, at du ikke er blevet gravid. Du kan også tage p-piller uden at holde pause eller holde pause sjældnere end hver måned – fx hver 3. måned.

P-pillerne skal tages nogenlunde samme tid hver dag. Derfor er det en god idé at indbygge p-pillen i en af dine daglige rutiner. Du kan fx tage den, når du spiser morgenmad eller, når du børster tænder.

Du kan også downloade Practios p-pilleapp. Den minder dig om at tage din p-pille hver dag og kan fortælle dig, hvad du skal gøre, hvis du glemmer en p-pille.

Læs om hvordan man tager p-piller

Hvor sikre er p-piller?

P-piller er et meget sikkert præventionsmiddel. Tages p-pillerne helt korrekt, er de 99,9 % sikre. Men de fleste kvinder glemmer ind imellem en pille, og det betyder, at p-piller i praksis er 98-99 % sikre.

Læs mere om, hvor sikre p-piller er

Hvorfor hedder det p-piller?

P-pillerne er opkaldt efter en af de forskere, der opfandt dem. Han hed Pincus til efternavn, og p’et i p-piller står derfor for Pincus og har intet med indholdet eller virkningen at gøre.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere