Blærebetændelse

Hvad kan man få blærebetændelse af?

Der er mange årsager til blærebetændelse. Hos kvinder i den fødedygtige alder kommer blærebetændelse ofte efter samleje. Hos ældre kvinder, kan forklaringen være en såkaldt nedfalden blære eller tørre slimhinder i urinrøret. Hvis du før har haft en blærebetændelse, er der større sandsynlighed for, at du får det igen.

Blærebetændelse forårsages i langt de fleste tilfælde af bakterier, der normalt findes i tarm, skede og på huden imellem skede og anus (mellemkødet eller perineum). Hvis disse bakterier befinder sig i urinrør eller blære, kan de give blærebetændelse.
Samleje, præventionsformer med sæddræbende creme (pessar og nogle typer kondomer) og faktorer i overgangalderen, der ændrer på urinrørets slimhinde kan øge risikoen for at udvikle blærebetændelse.

Hvorfor får man blærebetændelse?

Blærebetændelse hos kvinder i den fødedygtige alder

De væsentligste årsager til blærebetændelse hos unge kvinder er samleje og typen af prævention, kvinden bruger.

Ved samleje presses bakterier fra området omkring urinrøret hos kvinden eller fra penis hos manden op i urinrøret og videre op i blæren, hvor de kan forårsage blærebetændelse.

Hvorfor får man blærebetændelse af samleje?

Præventionstyper, der indeholder sæddræbende creme – såsom pessar og kondomer med sæddræbende creme – øger risikoen for blærebetændelse. Den sæddræbende creme ændrer nemlig på kvindens miljø og naturlige bakterieflora i skeden og omkring urinrøret, som ellers beskytter mod bakterier, der kan give blærebetændelse.

Derudover er risikoen for blærebetændelse øget, hvis du tidligere har haft blærebetændelse, eller der er mange i din familie, der har haft hyppige blærebetændelser.

Blærebetændelse – igen og igen

Blærebetændelse i overgangsalderen

Overgangsalderen medfører en masse ændringer, som alle skyldes, at niveauet af kvindelige kønshormoner falder. Østrogen – som er et af de kvindelige kønshormoner – sørger normalt for, at slimhinden i skede og urinrør er fugtig og smidig. Når niveauet af østrogen falder, udtørres slimhinden, og urinrørets forsvar mod bakterier, der kan give blærebetændelse, nedsættes.

Kvinder i overgangsalderen kan også have problemer med nedfalden blære. Nedfalden blære betyder, at blæren buler ned i skedevæggen, fordi bækkenbundsmuskulaturen af svækket. Det kan være svært at tømme blæren tiltrækkeligt, når blæren er nedfalden. Hvis blæren ikke tømmes, kan bakterier ophobes og formere sig i blæren og på den måde give blærebetændelse.

Kan man få blærebetændelse af kulde?

Kvinder er i mange år blevet rådet til at klæde sig varmt på for at undgå blærebetændelse. Og nogle steder er varm påklædning stadig en del af de gode råd mod blærebetændelse. Varme synes også at kunne lindre symptomer på blærebetændelse.
Det er dog ikke videnskabeligt bevist, at kulde kan give blærebetændelse.

Kan man få blærebetændelse af at holde sig?

Sjældne toiletbesøg formodes at øge din risiko for at udvikle blærebetændelse. For at undgå blærebetændelse, kan du drikke rigeligt – mindst 2 liter væske i døgnet. Hvis du drikker rigeligt og dermed går på toilettet flere gange om dagen, får du nemlig skyllet eventuelle bakterier ud af blæren. Hvis bakterierne bliver i blæren i længere tid af gangen, kan de nå at formere sig og forårsage blærebetændelse.
Det er dog ikke videnskabeligt bevist, at gode toiletvaner mindsker risikoen for blærebetændelse.

Kan man få blærebetændelse af at holde sig?

Kan man få blærebetændelse af svamp i skeden?

Hvis du har svamp i skeden, er der en risiko for, at svampeinfektionen spreder sig til urinrøret og blæren og giver blærebetændelse. Svamp er dog kun i sjældne tilfælde årsagen til blærebetændelse.

Kan man få blærebetændelse af svamp i skeden?

Kan man få blærebetændelse af stress?

En af kroppens egne forsvarsmekanismer mod blærebetændelse er immunforsvaret. Forskning har vist, at stress nedsætter immunforsvaret. Når dit immunforsvar er nedsat, øges din risiko for virus- og bakterieinfektioner – herunder blærebetændelse.

Kan man få blærebetændelse af stress?

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere