P Piller

Hvilke hormoner er der i p-piller?

Disse hormoner indeholder p-piller P-piller indeholder hormonerne østrogen og gestagen. Østrogen og gestagen erstatter kroppens naturlige produktion af kvindelige kønshormoner. Langt de fleste p-piller indeholder samme type østrogen. Men der er forskel på typen af gestagen i de forskellige generationer af p-piller. Hormonerne i p-piller forebygger graviditet ved bl.a. at hæmme ægløsningen.

P-piller indeholder to forskellige slags kvindelige kønshormoner. Hormonerne kaldes østrogen og gestagen. De er kunstigt fremstillede udgaver af kvindens naturlige kønshormoner østrogen og progesteron.

Hormonerne i p-pillerne erstatter kroppens egen produktion af kvindelige kønshormoner. Du har derfor ikke flere hormoner i kroppen, når du tager p-piller.

Østrogen

Stort set alle p-piller indeholder den samme type østrogen (ethinylestradiol/EE). Hvor meget østrogen, der er i p-pillerne, afhænger af p-pilletypen.

Gestagen

Typen af gestagen er forskellig afhængigt af hvilken p-pille generation, der er tale om. 2., 3. og 4. generations p-piller indeholder hver deres type gestagen. Både p-pillernes virkninger og bivirkninger kan derfor være forskellige.

Tal med din læge om hvilke p-piller, der er bedst for dig.

Læs mere om, hvad p-pille generationer er

Sådan virker hormonerne i p-piller

Når man ikke er på p-piller, stiger og falder niveauerne af kvindelige kønshormoner i løbet af en menstruationscyklus. Det bevirker, at æggene i æggestokkene modnes og frigives, når det er tid til ægløsningen.

Når du tager p-piller, holdes niveauet af de kvindelige kønshormoner på det samme niveau i perioden, hvor du tager p-piller hver dag, typisk i 21 dage. Det medfører, at du ikke får ægløsning og derfor ikke kan blive gravid. Hormonerne i p-pillerne påvirker også slimhinden på indersiden af livmoderen på en måde, som gør, at et æg ikke kan sætte sig fast og blive til en graviditet.

Derudover virker hormonerne i p-pillerne ved at gøre slimen i livmoderhalsen sej. Dette forhindrer sædcellerne i at trænge op i livmoderen og befrugte et æg.

Når du holder pause med dine p-piller – typisk i 7 dage efter en periode med p-piller i 21 dage – falder niveauet af kvindelige kønshormoner. Når niveauet af hormoner falder, løsrives slimhinden i livmoderen. Når det sker, får du en menstruationslignende blødning.

Læs mere om menstruation på p-piller

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere