Om p-piller

Hvor lang tid må man tage p-piller?

Hvor mange år i træk må man tage p-piller? Det er ikke usundt at tage p-piller i flere år, og der er ingen helbredsmæssig grund til at holde længere pauser fra p-pillerne ”for at rense ud”. Langvarigt forbrug af p-piller nedsætter risikoen for flere kræftformer. Du kan også tage p-piller i flere måneder ad gangen uden at holde pause. Det har ingen helbredsmæssige ulemper.

Må man tage p-piller i flere år i træk?

Det er ikke skadeligt at tage p-piller i flere år i træk. Hvis du er sund og rask, er der ingen grund til at stoppe med at tage p-piller, når du når en bestemt alder. Faktisk kan du fortsætte frem til overgangsalderen.

Faktisk nedsætter langvarigt forbrug af p-piller risikoen for flere former for kræft. Risikoen for alvorlige bivirkninger til p-piller falder ligeledes, hvis du tager p-piller i flere år.

Kan jeg tage p-piller uden at holde pauser?

Langt de fleste kvinder tager p-piller i 21 dage og holder derefeter 7 dages pause med p-pillerne. Du kan også vælge tage p-piller i flere måneder i træk uden at holde pause. Det er ikke sundhedsskadeligt at springe pauserne over.

Læs om, hvor længe man må tage p-piller uden pause

Det bliver ikke sværere at blive gravid, selvom man har taget p-piller i mange år

Hvor længe du har taget p-piller har ingen betydning for din mulighed for at blive gravid efter, du stopper med p-piller. Har du taget p-piller siden den første menstruation, kan det være svært at vide, hvordan din naturlige cyklus er. Hvis du gerne vil være gravid, kan det være en fordel at kende din cyklus uden p-piller. Er din cyklus uden p-piller uregelmæssig, kan det tage lidt længere tid at blive gravid. Det har dog ikke noget med p-pillerne at gøre.

Læs mere om hvornår man kan blive gravid efter p-piller

Langvarigt p-pilleforbrug nedsætter risikoen for kræft

P-pilleforbrug nedsætter risikoen for at udvikle forskellige former for kræft. Efter 5 års forbrug af p-piller falder din risiko for at udvikle kræft i livmoderen og i æggestokkene med 50%. Risikoen vil være nedsat helt indtil 20 år efter, du er stoppet med p-piller.

Læs mere om p-piller og risikoen for kræft

Er det en god idé at holde pause med p-pillerne?

Det er en myte, at det er en god ide at ”rense ud” og holde længere pauser med p-pillerne. P-piller øger din risiko for at udvikle blodpropper – særligt i løbet af det første år, du tager p-piller. Når du starter på p-piller igen efter en pause på 3 måneder eller længere, øges din risiko for blodpropper igen i et helt år. Derfor er det ikke en god idé at holde længere pauser med p-pillerne.

Læs mere om, at det kan være sundhedsskadeligt at holde længere pauser med p-pillerne

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere