Blærebetændelse

Hvordan føles blærebetændelse, når man er gravid?

Blærebetændelse føles på samme måde, når du er gravid, som når du ikke er gravid. Du skal på toilettet hele tiden, og det gør ondt, når du tisser. Nogen kvinder har bakterier i urinen uden at have blærebetændelse og har derfor ikke nogen symptomer – det er vigtigt, at bakterier i urinen opdages og behandles, når du er gravid.

Der er ikke forskel på, hvordan blærebetændelse føles, når du er gravid, og når du ikke er gravid.

Sådan føles blærebetændelse

De klassiske symptomer på blærebetændelse er følelsen af hele tiden at skulle på toilettet, en øget trang til at skulle på toilettet og smerter ved toiletbesøg. I nogle tilfælde kan der også være blod i urinen, og du kan have smerter eller ubehag i det nederste af maven.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Alle disse symptomer er de samme, hvis du er gravid. Følelsen af hele tiden at skulle på toilettet, er dog ofte tilstede under graviditeten uden, at det er et tegn på blærebetændelse. Hvis du føler, at du hele tiden skal på toilettet og samtidig har f.eks. smerter ved vandladning eller blod i urinen, skyldes det dog ikke blot graviditeten, og der er en stor sandsynlighed for, at du har blærebetændelse.

Det er vigtigt, at blærebetændelse i graviditeten behandles, så mærk altid godt efter og søg læge, hvis du mistænker, at du har blærebetændelse.

Er blærebetændelse i graviditeten farligt?

Er det rigtigt, at man ikke kan mærke blærebetændelse, når man er gravid?

Det korte svar på dette spørgsmål er nej. Du vil altid have de samme, ubehagelige symptomer, hvis du har blærebetændelse – også i graviditeten.

Men du kan have bakterier i urinen uden at have blærebetændelse, og det kan man ikke mærke. Bakterier i urinen er ufarligt hos ikke-gravide, men hos gravide øges risikoen for alvorlig betændelse i nyrerne, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt hos barnet.

De alvorlige følger af bakterier i urinen kan undgås, hvis det behandles i tide. Da du ikke kan mærke, om du har bakterier i urinen, er det vigtigt at få din urin tjekket regelmæssigt. Dette sker til dine graviditetskontroller hos egen læge.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere