Blærebetændelse

Hvorfor får man blærebetændelse?

Blærebetændelse opstår, når bakterier fra tarmen finder vej til urinrør og gennem urinrøret op til blæren. Samleje er hos unge kvinder den hyppigste årsag til, at bakterier føres op i urinrør og blære. Hos kvinder efter overgangsalderen, skyldes blærebetændelse oftere, at miljøet i omkring skede og urinrør er mindre modstandsdygtigt over for bakterier.

Bakterier fra tarmen findes i huden omkring anus, skede, mellem anus og skede (mellemkødet) og omkring urinrøret. Blærebetændelse opstår, når bakterier finder vej fra urinrøret op i blæren. Miljø og bakterieflora i og omkring skede og urinrør beskytter mod sygdomsfremkaldende bakterier, og kroppen har på den måde sit eget forsvar mod blærebetændelse. Samleje, sæddræbende creme og hormonelle ændringer kan ødelægge dette forsvar og medfører blærebetændelse.

Hvad kan man få blærebetændelse af?

Kvinder i den fødedygtige alder

Blærebetændelse er meget hyppigt hos seksuelt aktive kvinder i den fødedygtige alder, og halvdelen af alle kvinder får mindst én blærebetændelse i løbet af deres liv. De væsentligste årsager til blærebetændelse hos unge kvinder er samleje og typen af prævention, kvinden bruger.

Ved samleje presses bakterier fra området omkring urinrøret hos kvinden eller fra penis hos manden op i urinrøret og videre op i blæren, hvor de kan forårsage blærebetændelse. Samleje kan også give små skader på slimhinden omkring og i urinrøret, hvilket ligeledes øger risikoen for, at bakterier finder vej op i blæren.

Præventionstyper, der indeholder sæddræbende creme – såsom pessar og kondomer med sæddræbende creme – øger risikoen for blærebetændelse. Den sæddræbende creme ændrer nemlig på kvindens miljø og naturlige bakterieflora i skeden og omkring urinrøret, som ellers beskytter mod bakterier, der kan give blærebetændelse. På den måde bliver din slimhinde omkring urinrøret mindre modstandsdygtig over for sygdomsfremkaldende bakterier, og du får lettere blærebetændelse.

Derudover er risikoen for blærebetændelse øget, hvis du tidligere har haft blærebetændelse, eller der er mange i din familie, der har haft hyppige blærebetændelser.

Blærebetændelse – igen og igen

Kvinder efter overgangsalderen

Overgangsalderen medfører en masse ændringer, som alle skyldes, at niveauet af kvindelige kønshormoner falder. Østrogen – som er et af de kvindelige kønshormoner – sørger normalt for, at slimhinden i skede og urinrør er fugtig og smidig. Når urinrøret er fugtigt, forhindres bakterier i at komme op i blæren. Hvis slimhinden udtørres, som det ses, når østrogenniveauet falder, nedsættes urinrørets forsvar mod bakterier og risikoen for blærebetændelse øges.

Kvinder i overgangsalderen kan også have problemer med nedfalden blære. Nedfalden blære betyder, at blæren buler ned i skedevæggen, fordi bækkenbundsmuskulaturen af svækket. Bækkenbundsmuskulaturen er svækket hos langt de fleste kvinder, der har født ét eller flere børn. Det kan være svært at tømme blæren tiltrækkeligt, hvis man har nedfalden blære. Hvis blæren ikke tømmes, kan bakterier ophobes og formere sig i blæren og på den måde give blærebetændelse.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere