Blærebetændelse

Kan man blive steril af blærebetændelse?

Blærebetændelse påvirker ikke din chance for at blive gravid. Det kan en underlivsbetændelse derimod godt gøre. Risikoen for at blive steril af en underlivsbetændelse afhænger bl.a. hvor alvorlig den var, og hvor mange underlivsbetændelser, man har haft det. Er du i tvivl, om du har blærebetændelse eller underlivsbetændelse, bør du kontakte din læge.

Ved en blærebetændelse sidder betændelsen, som navnet indikerer, i blæren. I slemme tilfælde kan betændelsen vandre op mod nyrerne og give betændelse i nyrerne kaldet nyrebækkenbetændelse. Der er dog fra blæren ikke nogen anatomisk, direkte adgang for bakterierne til de kvindelige kønsorganer - hverken livmoder eller æggestokke - og derfor kan bakterierne ikke vandre hertil. Dette betyder, at en blærebetændelse IKKE påvirker din chance for at blive gravid senere hen.
Får du blærebetændelse, mens du er gravid, bør du dog kontakte din læge, da der er en øget risiko for infektion hos barnet og for tidlig fødsel.

Læs mere om blærebetændelse under graviditet, klik her.

Kan jeg blive steril af en underlivsbetændelse?

En betændelse i livmoderen, æggelederne eller æggestokkene kaldes en underlivsbetændelse og denne type betændelse kan påvirke din fertilitet og chance for graviditet senere i livet. Underlivsbetændelse skyldes oftest smitte med kønssygdomme under samleje. I Danmark er de hyppigste bakterier klamydia og gonoré. Andre årsager til underlivsbetændelse kan være abort, fødsel eller spiralanlæggelse.
Risikoen for at blive steril efter en underlivsinfektion varierer fra 10 - 40 %. Den afhænger af, hvor længe underlivsbetændelsen har været der, og hvor alvorlig og udbredt den er. Jo flere underlivsbetændelser du har haft, jo større er din risiko for at blive steril.

Hvordan ved jeg, om jeg har blærebetændelse eller underlivsbetændelse?

Blærebetændelse har typisk meget karakteristiske symptomer.

De mest almindelige symptomer er:

  • kraftig tissetrang
  • hyppige toiletbesøg
  • smerter ved vandladning – ofte i slutningen af vandladningen
    Man kan også opleve at have feber, blod i urinen og smerter eller ubehag i den nederste del af maven.

Læs mere om symptomerne på blærebetændelse

En underlivsbetændelse giver ikke altid nogle symptomer, hvorfor man kan være smittet i lang tid uden at vide det.

Hvis man har symptomer, er de mest almindelige:

  • Smerter i den nederste del af maven
  • Feberfølelse og kulderystelser
  • Gul/grønt udflåd
  • Pletblødninger

Underlivsbetændelse kan dog også give symptomer, der kan minde om symptomerne på blærebetændelse, hvorfor det er vigtigt, at du bliver testet for underlivsbetændelse, hvis du har haft ubeskyttet sex og er usikker på, om du har blærebetændelse eller underlivsbetændelse.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere