Blærebetændelse

Kan man få blærebetændelse af at holde sig?

Hvis du tit holder dig og går sjældent på toilettet, har du en øget risiko for at få blærebetændelse. Bakterier i urinen har længere tid til at formere sig, jo længere der er imellem dine toiletbesøg, og der er derfor større sandsynlighed for, at bakterierne giver dig blærebetændelse, når du holder dig.

Der er flere forskellige årsager til, at man får blærebetændelse. En medvirkende årsag kan være, at du holder dig og går sjældent på toilettet.

Hvad kan man få blærebetændelse af?

Sjældne toiletbesøg

Hvis du holder sig meget og går sjældent på toilettet, tømmes din blære sjældent for urin. Urinen kan indeholde bakterier, som kan formere sig og udvikle sig til blærebetændelse. Hvis du går sjældent på toilettet, tømmes blæren sjældent for bakterier og bakterierne har derfor længere tid til at vokse og blive til blærebetændelse. Der kan også være bakterier i urinrøret, som skylles ud, når du går på toilettet. Går du sjældent på toilettet, øges sandsynligheden for, at bakterierne når op i blæren, hvor de kan give blærebetændelse.

Lille væskeindtag

Hvis du drikker for lidt i løbet af en dag, går du også sjældent på toilettet. Jo sjældnere du går på toilettet, des sjældnere bliver blære og urinrør tømt for bakterier, og du har derfor en øget risiko for at få blærebetændelse. Det kan være en god idé at drikke rigeligt (ca. 2 liter væske om dagen), så blære og urinrør kan skylles fri for bakterier flere gange om dagen.

Forskning tyder på, at rigeligt væskeindtag og hyppige toiletbesøg er med til at mindske risikoen for blærebetændelse, men det er endnu ikke helt fastslået. Så længe du selv kan mærke en positiv virkning af gode toiletvaner og rigeligt væskeindtag, anbefales du at følge rådene.

[Link: Blærebetændelse – hvad kan jeg selv gøre?]

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere