Blærebetændelse

Kan man få blærebetændelse af svamp i skeden?

Svamp forstyrrer miljøet i skeden og dræber den gode bakterieflora, der findes omkring skeden, og som beskytter mod infektion. Derfor er der en øget risiko for at få blærebetændelse forårsaget af bakterier fra endetarmen, hvis du har svamp i skeden. Hvis du har svamp i skeden, er der også risiko for, at svampeinfektionen spreder sig til blæren.

Der er flere årsager til blærebetændelse. Svamp i skeden kan give blærebetændelse. Det er dog langt fra den hyppigste årsag til blærebetændelse.

Hvad kan man få blærebetændelse af?

Svamp i skeden er meget almindeligt hos kvinder i alle aldre. Det ses dog lidt hyppigere hos kvinder efter overgangsalderen. I overgangsalderen ændres miljøet i skeden som følge af et fald i de kvindelige kønshormoner – særligt østrogen. Når miljøet i skeden ændrer sig, får svamp lettere ved at formere sig og forårsage svampeinfektion i skeden, også kaldet skedekatar.

Hvorfor kan svamp i skeden give blærebetændelse?

Skeden og slimhinden omkring skeden og urinrør er fra naturens side udstyret med sit eget forsvar mod sygdomsfremkaldende bakterier. Dette forsvar består blandt andet af mælkesyrebakterier/lactobaciller. Når du har svamp i skeden, dræbes en del af disse gode bakterier, så de sygdomsfremkaldende bakterier har lettere ved at vokse frem. Dette øger sandsynligheden for, at bakterier fra blandt andet endetarmen via skeden når frem til urinrøret og op i blæren, hvor de giver blærebetændelse.

I sjældne tilfælde kan svampeinfektionen sprede sig fra skeden til urinrør og blære og give blærebetændelse. Blærebetændelsen vil derfor ikke er forårsaget af bakterier men af den svamp, som skeden er inficeret med. Oftest er der tale om en svamp kaldet Candida albicans.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere