Blærebetændelse

Må man have samleje, når man har blærebetændelse?

Blærebetændelse skyldes, at bakterier, som du selv normalt har i tarmene, bevæger sig fra urinrøret og op i blæren. Der er derfor IKKE tale om smitte fra en person til en anden. Det vil altså sige, at du hverken kan smitte eller blive smittet med blærebetændelse. Samleje forværrer ikke en allerede pågående blærebetændelse.

Det sker hyppigt, at man får blærebetændelse, når man er seksuelt aktiv eller har fået en ny partner, derfor kaldes tilstanden også ”Honeymoon syndrom”. Blærebetændelse skyldes bakterier. Selvom bakterierne allerede findes hos dig eller din partner, giver de kun betændelse, hvis de når op i urinrør og blære. Du kan ikke blive smittet med blærebetændelse – heller ikke ved samleje. Hvis du eller din partner har blærebetændelse, kan I altså ikke smitte hinanden ved at have samleje.

Hvorfor får man blærebetændelse af samleje?

I nogle tilfælde kan symptomerne på blærebetændelse skyldes en seksuelt overført sygdom som f.eks. klamydia eller gonoré. Hvis du er usikker på, om du kan være smittet med en kønssygdom, bør du undersøges for dette.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Kan blærebetændelse blive værre af samleje?

Selvom samleje er den mest almindelige årsag til blærebetændelse, kan samlejet i sig selv ikke forværre en allerede opstået blærebetændelse, når man er i behandling. Nogle oplever svie og ubehag fra underlivet under samleje, når de har blærebetændelse, og vælger derfor at afholde sig fra sex indtil symptomerne er forsvundet.

Kan jeg gøre noget for at forhindre blærebetændelse efter samleje?

En god idé kan være at lade vandet senest 15 minutter efter hvert samleje og tømme blæren helt. Teorien bag dette råd er, at du skyller bakterierne ud af urinrøret, når du lader vandet. På den måde undgår du, at de når op i blæren, hvor de kan give betændelse. Det er dog usikkert hvor godt, det virker. Prøv det af og se, om det virker for dig. Dyrker du og din partner analsex, er det en god idé at bruge kondom og skifte det, hvis I undervejs skifter over til almindelig- eller oralsex.

Hvad kan jeg gøre mod blærebetændelse?

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere