Minipiller

Minipiller og pletblødninger

Minipiller påvirker slimhinden i livmoderen på en måde, som gør, at den har tendens til at bløde på tilfældige tidspunkter i din cyklus. Når slimhinden i livmoderen bløder, bløder du fra skeden ligesom, når du har menstruation. Pletblødninger er ufarlige, men er den mest almindelige årsag til, at kvinder vælger minipiller fra.

Pletblødninger er en almindelig bivirkning til minipiller og den mest almindelige årsag til, at kvinder stopper på minipiller eller vælger andre præventionsmidler.

Omkring halvdelen af alle kvinder, der tager minipiller oplever pletblødninger.

Minipiller og bivirkninger

Hvad er pletblødninger?

Pletblødninger er små, brunlige blødninger fra skeden, som opstår på tidspunkter i din cyklus, hvor du normalt ikke bløder – altså dagene, hvor du ikke har din menstruation.

Pletblødninger er i langt de fleste tilfælde helt ufarlige, men kan være meget generende, især hvis de er hyppige.

Hvorfor får man pletblødninger?

Hormonet i minipiller påvirker slimhinden, der sidder på indersiden af livmoderen. Minipillernes påvirkning gør, at slimhinden i højere grad har en tendens til at bløde. Når det bløder fra slimhinden i livmoderen, løber blodet ud gennem skeden, ligesom når du har menstruation.

Blødningerne kan komme på alle tidspunkter i din cyklus.

Hvem får pletblødninger?

Omkring halvdelen af kvinder, der tager minipiller oplever at have pletblødninger én eller flere gange i løbet af en cyklus. Pletblødninger er derfor en meget almindelig årsag til, at kvinder stopper med at tage minipiller.

Når du har taget minipiller i længere tid, vil antallet at pletblødninger i de fleste tilfælde aftage.

Andre blødningsforstyrrelser

Du kan også opleve andre blødningsforstyrrelser på minipiller. Der kan fx være kortere tid imellem dine menstruationer, dine menstruationer kan blive uregelmæssige eller helt udeblive i nogle tilfælde.

Du kan også få gennembrudsblødninger, når du tager minipiller. Gennembrudsblødninger er blødninger, der ligner menstruationsblødninger, men som kommer på tidspunkter i din cyklus, hvor du normalt ikke har menstruation. Du kan have brug for at bind, tampon eller menstruationskop, når du har gennembrudsblødninger.

Det er vigtigt at huske, at alle slags blødningsforstyrrelser, som opstår pga. minipiller, er ufarlige og ikke påvirker din evne til at blive gravid, når du ønsker dette.

Minipiller og bivirkninger

Hvad skal jeg gøre, når jeg får pletblødninger?

Hvis du oplever pletblødninger – eller andre former for blødningsforstyrrelser – skal du blot fortsætte med at tage dine minipiller, som du plejer.

Er du meget generet af pletblødninger, kan du spørge din læge til råds. Blødningsforstyrrelser forårsaget af minipiller kan nemlig behandles.

Alternativt kan du skifte til et andet præventionsmiddel, fx p-piller eller hormonspiral.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere