P Piller

P-piller og bivirkninger

Hvilke bivirkninger er der ved p-piller? De fleste kvinder har meget få eller slet ingen bivirkninger, når de tager p-piller. De mest hyppige bivirkninger er uregelmæssige blødninger, spændinger i brysterne og kvalme. Disse bivirkninger forvinder oftest af sig selv i løbet af de første 3 måneder. Der er ikke fundet nogen sammenhæng mellem at tage p-piller og tage på i vægt.

De fleste kvinder har ganske få eller slet ingen bivirkninger til p-piller. Bivirkninger kan inddeles i to forskellige kategorier:

 • Almindelige bivirkninger
 • Alvorlige bivirkninger

Almindelige bivirkninger

De fleste almindelige bivirkninger er kortvarige og går over i løbet af de første 3 måneder. Almindelige bivirkninger kan være:

 • Pletblødning og gennembrudsblødning
 • Manglende menstruationsblødning
 • Brystspændinger
 • Kvalme/mavesmerter
 • Hovedpine
 • Akne

  Pletblødning og gennembrudsblødning

Pletblødninger er små, brunlige blødninger, som er mindre end menstruationsblødning. Gennembrudsblødning er en uventet, menstruationslignende blødning.

Kendetegnet for begge blødninger er, at de kommer selvom, du er midt i din p-pillecyklus. De opstår altså på andre tidspunkter end i p-pillepausen.

Gennembrudsblødninger og pletblødninger opstår oftest i de første 3 måneder efter, at man er begyndt på p-piller.

Gennembruds- og pletblødninger kan også opstå, hvis du har glemt at tage en eller flere p-piller. Så er det et tegn på, at du ikke tager dine p-piller helt korrekt.

Hvis du tager dine p-piller helt korrekt, og pletblødningerne ikke aftager i løbet af de første 3 måneder, kan det muligvis hjælpe at skifte til en p-pilletype, der har et lidt højere indhold af hormoner. Tal med din læge om de forskellige muligheder.

Læs mere om pletblødning og gennembrudsblødning

Manglende menstruationsblødning

Blødningen ved menstruation bliver generelt mindre, når man tager p-piller. En lille andel af kvinder bløder slet ikke i de p-pillefri dage. Det betyder ikke, at din normale menstruation ikke vender tilbage, når du stopper med p-piller.

Du skal dog være opmærksom på, at din manglende blødning kan skyldes, at du er gravid. Er du i tvivl, kan du tage en graviditetstest, som kan købes i supermarkedet eller på apoteket.

Læs mere om menstruation på p-piller

Brystspændinger

Smerter og spændinger i brysterne opleves af en del kvinder, efter de starter på p-piller. Symptomerne forsvinder ofte i løbet af de første par måneder.

Kvalme/mavesmerter

Kvalme og smerter i maven kan opstå, når man starter på p-piller. De forsvinder ofte i løbet af de første 3 måneder. Du kan mindske kvalme og mavesmerter ved at tage din p-pille sammen med et måltid eller lige inden sengetid.

Hovedpine

Nogle kvinder oplever at få hovedpine, når de begynder på p-piller. Hovedpinen går dog ofte over i løbet af de første par måneder på p-piller. Hvis du har migræne, når du begynder på p-piller eller udvikler migræne efter, du er begyndt på p-piller, gælder der særlige anbefalinger. Hvis du har migræne med aura, er det ikke en god idé at tage p-piller. Aura er en betegnelse for symptomer, der kan komme før et migræneanfald. Det drejer sig oftest om synsforstyrrelser, hvor et område i synsfeltet bliver utydeligt, men kan også være taleforstyrrelser (din stemme kan blive grødet, eller du kan have svært ved at finde de rigtige ord) eller føleforstyrrelser (fx følelsesløshed eller sovende fornemmelse i en arm eller hele den ene side af kroppen).

Læs mere om p-piller og hovedpine her

Akne

Nogle kvinder oplever, at deres akne forværres, når de begynder at tage p-piller. Man formoder, at det oftest sker, når man bruger 2. generations p-piller. Men forskningen har indtil nu ikke kunne vise en sammenhæng mellem p-pillebrug og udvikling eller forværring af akne.

Derimod bliver 3. og 4. generations p-piller brugt i behandlingen af akne og har en god og dokumenteret virkning.

Læs mere om p-piller og uren hud her

Alvorlige bivirkninger

Alvorlige bivirkninger opstår sjældent. Her omtales:

 • Blodpropper i ben og lunger
 • Blodpropper i hjerne (slagtilfælde) og hjerte
 • Humørsvingninger og depression Det er sjældent, at kvinder i den aldersgruppe, som tager p-piller, får en blodprop. Så selvom risikoen for at udvikle blodpropper øges, når man tager p-piller, er det stadig en meget lille risiko.

Du kan selv nedsætte din risiko for bivirkningerne ved f.eks. at stoppe med at ryge.

For at undgå alvorlige bivirkninger er det vigtigt, at du går til lægen, inden du begynder på p-piller. Konsultationen hos din læge bør som minimum omfatte:

 • At du får målt dit blodtryk
 • En snak om:
  • Tidligere tilfælde af blodpropper hos dig
  • Om der har været blodpropper eller andre hjerte-kar-sygdomme i din familie
  • Om ting, der kan gøre risikoen større, såsom rygning og overvægt
  • En gennemgang af symptomer på blodpropper, så du kan genkende dem, hvis de opstår og søge hjælp hurtigt

Blodpropper i ben og lunger

Risikoen for blodpropper i ben og lunger stiger ligegyldigt hvilken type p-pille, du tager. Men der er forskel på, hvor meget risikoen øges. Især 3. og 4. generations p-piller øger risikoen for blodpropper. Derfor anbefaler man i udgangspunktet 2. generations p-piller.

Risikoen for blodpropper i ben og lunger er højest i løbet af det første år, man tager p-piller. Hvis du holder pause fra p-pillerne i 3 måneder eller længere, er risikoen igen forhøjet i et år efter, du er begyndt på p-pillerne igen. Det kan derfor ikke anbefales, at man holder længere pauser med sine p-piller.

Læs mere om p-piller og blodpropper her

Humørsvingninger og depression

Nogle kvinder oplever humørsvingninger og symptomer på depression som en bivirkning til p-piller.

I september 2016 er der offentliggjort et stort, dansk studie, der tyder på, at der er en sammenhæng mellem forbrug af p-piller og udvikling af depression. Studiet viser, at særligt unge kvinder på 15-19 år har en forøget risiko for at udvikle depression, når de tager p-piller.

Hvis du oplever voldsomme humørsvingninger eller ændringer i din sindsstemning, efter du er startet på p-piller, er det en god idé at tale med din læge om det.

Læs mere om p-piller og depression

Rygning

Rygning øger risikoen for blodpropper – både i ben, lunger, hjerne og hjerte. Derfor anbefales alle kvinder at stoppe med at ryge, inden de begynder på p-piller.

Kvinder, der er over 35 år gamle og rygere, frarådes helt at tage p-piller.

Man tager ikke på af p-piller

Mange års forskning har ikke kunne bevise, at der en sammenhæng mellem at tage p-piller og tage på i vægt. Det er altså ikke dokumenteret, at p-piller medfører vægtstigning.

Det er derimod en naturlig del af mange kvinders udvikling at tage på i vægt i løbet af teenage- og ungdomsårene.

Læs mere om vægtstigning og p-piller her

P-piller nedsætter risikoen for kræft

Det er en myte, at p-piller øger risikoen for brystkræft. Risikoen for brystkræft er uændret for p-pillebrugere. Faktisk nedsætter p-piller risikoen for flere typer kræft. Efter 5 års p-pilleforbrug falder risikoen for både livmoderkræft og kræft i æggestokkene 50%.

Læs mere om p-piller og risikoen for kræft her

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere