P Piller

P-piller og depression

Kvinder på p-piller, især unge kvinder mellem 15 og 19 år, har en øget risiko for at udvikle depression sammenlignet med kvinder, der ikke tager p-piller. Det kan skyldes, at de er mere følsomme over for kønshormoner i p-piller. Risikone for at udvikle depression falder med tiden. Er du på p-piller, skal du mærke godt efter, om dit humør ændrer sig.

En del kvinder oplever ændringer i deres humør, når de begynder at tage p-piller, og forskere har i mange år undersøgt p-pillers indvirkning på humør og sindsstemning. Tidligere forskning har ikke kunnet vise en sammenhæng mellem p-pilleforbrug og ændring i sindsstemning eller udvikling af depression.

Et nyt studie viser, at p-piller øger risikoen for depression

En stor dansk undersøgelse, der blev offentliggjort i 2016, undersøgte sammenhængen mellem forbrug af p-piller og udvikling af depression.

Studiet sammenlignede kvinder, der tager p-piller, med kvinder, der ikke tager p-piller. Undersøgelsen viste, at der er flere tilfælde af depression hos kvinder, der tager p-piller. Det vil altså sige, at kvinder, der tager p-piller, har en højere risiko for at udvikle depression.

Unge kvinder er i særlig risiko for at udvikle depression

Det er især unge kvinder mellem 15-19 år, der har en større risiko for at udvikle depression, når de tager p-piller. Dette kan være fordi, unge kvinder er mere følsomme over for de kønshormoner, der findes i p-piller.

Læs mere om, hvilke hormoner der er i p-piller?

Risikoen for depression hos 15-19 årige kvinder øges med 80 %, hvis de tager p-piller.

Ca. 17 ud af 1000 kvinder, der ikke tager p-piller, vil i løbet af et år udvikle depression.

Til sammenligning vil ca. 30 ud af 1000 piger, der starter på p-piller og er mellem 15-19 år, udvikle en depression i løbet af et år.

At risikoen er øget med 80%, betyder altså ikke, at du har 80% sandsynlighed for at udvikle en depression, når du tager p-piller. Men det betyder, at risikoen for at få en depression næsten er fordoblet.

For den samlede aldersgruppe – 15-34 årige – øges risikoen for depression med 20 %.

Risikoen er faldende med tiden

Efter et halvt års forbrug af p-piller falder risikoen for udvikling af depression.

Risikoen er størst, når man har taget p-piller i 6 måneder, men derefter falder den.

Har du taget p-piller i mere end 4 år uden at udvikle symptomer på depression, er din risiko for at få en depression ikke længere øget.

Mærk efter ændringer i dit humør

Forskerne bag studiet anbefaler, at kvinder – især kvinder under 20 år – mærker godt efter og er opmærksomme på ændringer i deres humør og sindsstemning, når de begynder at tage p-piller.

Hvis du for nyligt er begyndt på p-piller og udvikler symptomer på en depression, så kontakt din læge.

Læs mere om p-piller og bivirkninger

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere