P Piller

P-piller og hovedpine

Hovedpine er en bivirkning til p-piller, som oftest går over i løbet af de første 3 måneder på p-piller. Du skal være opmærksom på, at der gælder særlige anbefalinger om p-pilleforbrug, hvis du har migræne. Kvinder, der har migræne med aura, frarådes at tage p-piller. Det er derfor en god idé at kunne skelne mellem de forskellige hovedpinetyper.

P-piller kan forværre hovedpine og hovedpine kan være en bivirkning til p-piller. Hvis du har migræneanfald op til dine menstruationer, kan p-piller i nogle tilfælde hjælpe. P-piller frarådes til gengæld, hvis du har migræne med aura. Aura er betegnelse for nogle bestemte symptomer, man kan opleve. For at kunne skelne mellem de forskellige typer af hovedpine, følger her en beskrivelse af almindelig hovedpine, migræne uden aura og migræne med aura, og hvordan du skal forholde dig til p-pillerne, hvis du oplever de forskellige typer af hovedpine.

Læs mere om p-piller og bivirkninger

Almindelig hovedpine

Stort set alle – både kvinder og mænd – oplever at have hovedpine på et tidspunkt i deres liv. Hovedpine er altså meget almindeligt forekommende. Den mest almindelige form for hovedpine kaldes spændingshovedpine. Denne type hovedpine kommer pga. muskelspændinger i ansigts-, nakke- og/eller skuldermuskulatur. Hovedpinen varer ofte et par dage eller længere og har karakter af en trykkende, pressende smerte i panden, issen eller i nakken. Bevægelse og muskelafspænding kan hjælpe på smerterne.

P-piller og spændingshovedpine

Hovedpine kan være en bivirkning til p-piller. Hvis du oplever, at din hovedpine bliver værre eller hyppigere, når du starter på p-piller, kan det være, at du skal vælge et andet præventionsmiddel. Hvis du stadig oplever hovedpine – værre end før, du begyndte på p-piller – efter de første 3 måneder, anbefales du at stoppe med p-piller.

Migræne uden aura

Migræne er en hyppig lidelse hos kvinder. Omtrent en fjerdedel af kvinder i den fødedygtige alder lider af mere eller mindre hyppige anfald af migræne. Et migræneanfald giver sig til udtryk ved en kraftig dunkende/pulserende, hurtigt indsættende hovedpine. Hovedpinen kan være ledsaget af lys- og/eller lydfølsomhed, kvalme og opkastninger. Smerterne bliver være ved bevægelse. Anfaldet varer typisk 1 time, men kan i slemme tilfælde vare i flere døgn.

Hos ca. en tredjedel kommer migrænen et par dage inden menstruationen eller op til tre dage efter blødningen er stoppet.

P-piller og migræne uden aura

Hvis du har migræne uden aura og er under 35 år, er der ingen grund til, at du ikke kan starte på p-piller. Hvis du har migræneanfald, som kommer i forbindelse med dine menstruationer, kan p-pillerne i nogle tilfælde hjælpe på migrænen – særligt, hvis du holder kortere, sjældnere eller ingen pauser med p-pillerne. Tal med din læge om mulighederne.

Er du 35 år eller derover, frarådes du at tage p-piller, hvis du har migræne uden aura.

Hvis du udvikler migræne uden aura efter du er begyndt på p-piller, skal du stoppe med at tage p-piller – også selvom du er under 35 år.

Migræne med aura

Aura er en betegnelse for symptomer, der kan komme før et migræneanfald. Det drejer sig oftest om synsforstyrrelser, hvor et område i synsfeltet bliver utydeligt, men kan også være taleforstyrrelser[J 1] (din stemme kan blive grødet, eller du kan have svært ved at finde de rigtige ord) eller føleforstyrrelser (fx følelsesløshed eller sovende fornemmelse i en arm eller hele den ene side af kroppen). Symptomerne går over igen i løbet af en time, og de behøver ikke alle at komme på samme tid.

Nogle oplever kun aurasymptomerne og har ikke hovedpine efterfølgende. Hvis du kun har aura, kaldes det dog alligevel migræne med aura.

Det er omkring en tredjedel med migræne, der har migræne med aura.

P-piller og migræne med aura

Har du migræne med aura, skal du ikke starte på p-piller – ligegyldigt hvor gammel, du er. Hvis du udvikler migræne med aura efter, du er startet på p-piller, skal du stoppe med p-pillerne med det samme.

Tag kontakt til din læge, hvis du udvikler hovedpine

Hvis du udvikler hovedpine, mens du tager p-piller, er det altid en god idé at kontakte din læge.

Sammen kan I finde ud af, hvilken type hovedpine, det drejer sig om, og om du kan fortsætte med dine p-piller eller ej.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere