Menstruation og blødninger

P-piller og menstruation

Menstruation, når man ikke tager p-piller, opstår, når et æg ikke bliver befrugtet af en sædcelle. Når du tager p-piller, får du ikke ægløsning, og du får derfor heller ikke menstruation i teoretisk forstand. I p-pillepausen får du som regel en menstruationslignende blødning. Det sker fordi slimhinden løsrives fra livmoderen, når hormonniveauet i kroppen falder.

P-piller indeholder kunstigt fremstillede, kvindelige kønshormoner. Hormoner erstatter kroppens egen produktion af kvindelige kønshormoner, og du får derfor ikke flere hormoner i kroppen, når du tager p-piller. Når du tager p-piller hver dag holdes niveauet af kvindelige kønshormoner i kroppen konstant. Det konstante niveau af kønshormonerne hæmmer ægløsningen, og påvirker opbygningen af slimhinden i livmoderen således, at et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast og forårsage graviditet.

Blødning i p-pillepausen

Når man ikke tager p-piller opstår menstruationen, hvis ægget ikke bliver befrugtet af en sædcelle.

Når du tager p-piller, har du ikke ægløsning, og den månedlige blødning svarer altså ikke til en naturlig menstruation.

Når du holder p-pillefri dage (fx i 7 dage efter 21 dage med p-piller), falder niveauet af kvindelige kønshormoner. Det fald betyder, at slimhinden i livmoderen løsriver sig. Når slimhinden løsriver sig, får du en menstruationslignende blødning.

Du kan bruge blødningen i p-pillepausen til at holde øje med, om du er blevet gravid, hvis du ikke har taget dine p-piller korrekt. Derudover har blødningsperioden så vidt vides ingen fordele for dig eller dit helbred.

Bløder jeg mindre, når jeg tager p-piller?

De fleste kvinder bløder omkring 35-45ml ved hver menstruation og har menstruation i omkring 3-7 dage af deres cyklus, når de ikke tager p-piller. Der er dog store forskelle kvinder imellem.

Det almindeligt, at man bløder mindre og i kortere tid, efterhånden som man har taget p-piller i noget tid. Det er fordi slimhinden i livmoderen ikke i ligeså høj grad bliver genopbygget efter blødningen.

Manglende blødning på p-piller

Hos få kvinder forsvinder den menstruationslignende blødning i p-pillepausen helt. Dukker blødningen ikke op hos dig, kan du med fordel tage en graviditetstest, så du er sikker på, at du ikke er gravid.

Det er helt normalt, at blødningen i p-pillepausen udebliver for kvinder, der tager p-piller. Det kan især ske for kvinder, der har taget p-piller i længere tid.

At du ikke bløder i dine p-pillefri dage, har ingen betydning for din muligheder for at blive gravid, når du stopper med p-pillerne.

Hvornår kommer min naturlige menstruation igen efter p-piller?

Når du stopper med at tage p-piller, begynder din krop igen at producere de naturlige, kvindelige kønshormoner. Din naturlige menstruationscyklus – og dermed din mulighed for at blive gravid – vender tilbage i løbet af 3 måneder.

Hvor lang tid, der går, før din naturlige cyklus vender tilbage afhænger ikke af hvilke p-piller, du har taget, hvor længe, du har tager p-piller eller hvordan, du har taget p-piller.

Læs mere om, hvornår du kan blive gravid efter p-piller

Blødning og p-piller uden pause

Tager du p-piller uden at holde pause, kan der opstå såkaldte gennembrudsblødninger. Det er blødninger, der ligner en menstruation i mængden af blod, og som opstår på trods af, at du har taget dine p-piller dagligt. Når en gennembrudsblødning opstår, skal du holde pause med p-pillerne i 3-4 dage, hvorefter du kan genoptage dit daglige p-pilleindtag indtil næste gennembrudsblødning.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere