P Piller

P-piller og PMS

PMS står for præmenstruelt syndrom og dækker over en række gener, som kvinder kan opleve i dagene op til deres menstruation. Generne opstår på grund af de hormonelle svingninger, der forekommer i en naturlig menstruationscyklus. Når du tager p-piller holdes niveauet af kønshormoner konstant, hvorfor de formodes at have en lindrende effekt på PMS.

PMS (præmenstruelt syndrom) er ikke en egentlig diagnose, men opleves af omkring 75% af alle kvinder i dagene op til menstruationen. Symptomer kan være øget appetit, hovedpine, søvnproblemer, brystspændinger, oppustethed, irritabilitet, humørsvingninger og koncentrationsbesvær.

Læs mere om p-piller og menstruation

Hvorfor får man PMS?

Man kan opleve PMS, fordi niveauet af hormoner svinger i løbet af en naturlig menstruationscyklus.

Hvordan virker p-piller på PMS?

Når du tager p-piller holdes niveauet af kønshormoner konstant, og du undgår derfor hormonelle svingninger i løbet af din cyklus. Derfor formodes p-piller at have en lindrende effekt på PMS.

Forskning har vist, at 4. generationsp-piller kan lindre symptomerne ved svær PMS i de første 3 måneder, p-pillerne tages. Udover 3 måneder er der dog ikke vist nogen særlig effekt af p-piller på PMS.

P-piller og gener ved menstruation

Gener i forbindelse med menstruation – f.eks. oppustethed og hovedpine – kan blive bedre, når man tager p-piller. Særligt hvis man tager p-piller uden at holde pause, eller hvis man holder sjældne pauser fx hver 3. måned i stedet for hver måned. De blødninger, du får, når du holder sjældnere pauser med p-pillerne er kortere, mindre kraftige og forbundet med færre gener.

Læs mere om, hvor længe man må tage p-piller uden at holde pause

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere