P Piller

P-piller og uren hud

Sådan virker p-piller på uren hud og akne Bumser og uren hud er for nogle kvinder en frygtet bivirkning til p-piller. Men forskningen har ikke bevist, at p-piller giver uren hud. Derimod bruges p-piller i behandlingen af akne. 3. og 4. generations p-piller virker bedst mod akne. Disse typer p-piller øger til gengæld risikoen for blodpropper.

P-piller – særligt nogle typer p-piller – har længe været mistænkt for at give akne eller uren hud. Men forskningen har ikke kunne finde en sammenhæng mellem p-piller og uren hud.

P-piller kan derimod gøre akne bedre, og p-piller er i mange år blevet brugt som et led i behandlingen af akne hos kvinder.

Sådan virker p-piller på akne

Bumser opstår i hudens talgkirtler, blandt andet fordi kirtlerne producerer mere talg. Mandligt kønshormon stimulerer talgproduktionen. Hvis man har en øget mængde af mandligt kønshormon i blodet, kan det betyde, at man udvikler akne.

Mænd og kvinder producerer både kvindelige og mandlige kønshormoner – dog i forskellige niveauer. Det varierer meget fra kvinde til kvinde, hvor højt niveauet af mandligt kønshormon er og hvor følsomme, talgkirtlerne er over for mandligt kønshormon.

P-piller virker på akne ved at nedsætte mængden af mandligt kønshormon i blodet. På den måde nedsættes talgproduktionen. Dette betyder, at antallet af bumser og sværhedsgraden af akne kan nedsættes.

Disse p-piller anbefales, hvis man har uren hud

Nogle typer af p-piller har bedre effekt på uren hud/akne end andre. Forskning har vist, at 3. og 4. generations p-piller er bedre til at behandle akne and 2. generations p-piller.

Inden du starter på 3. eller 4. generations p-piller, skal du dog være opmærksom på, at denne type p-piller øger risikoen for blodpropper mere end 2. generations p-pilelr. Derfor er det vigtigt, at du sammen med din læge nøje afvejer fordele og ulemper ved disse p-piller. Det er også vigtigt, at du får målt dit blodtryk før og efter, du starter på p-pillerne. Du bør få en snak med din læge om dit generelle helbred og din individuelle risiko for at udvikle blodpropper.

Det er også vigtigt at kende symptomerne på en blodprop.

Læs mere om p-piller og blodpropper

I nyere tid er der udviklet en p-pille, som virker særligt godt mod svær akne. Typen af hormoner i denne p-pille er særligt effektiv mod akne. P-pillen indeholder – ligesom alle andre p-piller – hormonerne gestagen og østrogen, men tilhører endnu ikke nogen p-pille generation. Risikoen for udvikling af blodpropper for denne type p-pille er ukendt.

Se her, hvilken generation dine p-piller er

Vidste du at:

I et videnskabeligt forsøg fra 2007 sammenlignede man to grupper kvinder. Den ene gruppe kvinder tog p-piller, og den anden gruppe tog piller, der lignede p-piller, men som ikke indeholdt de aktive stoffer (placebo-piller). Man spurgte kvinderne i de to grupper, om de oplevede at få uren hud. Der var ligeså mange i gruppen, der fik placebo-piller, der oplevede at få uren hud/akne som i gruppen, der fik rigtige p-piller. Det vil sige, at kvinder på p-piller ikke udvikler akne eller uren hud i højere grad end kvinder, der ikke tager p-piller.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere