P Piller

Pause med p-piller – længere pauser kan være skadelige for dig

Udover de månedlige pauser på 4-7 dage, er det ikke godt at holde pauser med p-pillerne. Mange kvinder gør det af og til, hvis de fx er generet af bivirkninger, har glemt at hente p-pillerne på apoteket eller vil ”rense ud” og få den naturlige menstruationcyklus tilbage. Men hvis man holder en længere pause med p-pillerne, øger man risikoen for alvorlige bivirkninger, når man starter med p-piller igen. Det er derfor ikke en god idé et holde længere pauser.

Der kan være flere årsager til, at man gerne vil holde pause fra p-pillerne. Måske har du glemt at hente dine p-piller på apoteket, måske er du generet af bivirkninger, eller måske er du kommet ud af et forhold og vil holde pause indtil, du igen er i et fast forhold.

Der er også nogle kvinder, der har den opfattelse, at det er en god ide at holde pause med p-pillerne en gang i mellem for at ”rense ud” og for at få deres naturlige menstruationscyklus tilbage i en periode.

Men udover dine månedlige pauser på 4-7 dage er det ikke en god idé at holde pause med p-pillerne. Det har ingen helbredsmæssige fordele at holde pause for at få din naturlige menstruation. Det betyder heller ikke noget for din mulighed for at blive gravid efter p-piller. Længere kan derimod være direkte skadelige for dit helbred.

Længere pauser øger risikoen for blodpropper

P-piller øger din risiko for at udvikle blodpropper. Forskere har fundet ud af, at risikoen for blodpropper et størst det første år, du tager p-piller. Holder du pause med p-pillerne i 3 måneder eller mere, vil din risiko for blodpropper igen være forøget et helt år efter, du er begyndt på p-pillerne igen.

Et stort dansk studie fra 2009 har undersøgte alle danske kvinder i perioden 1995-2005. De undersøgte risikoen for blodpropper i forhold til, hvor længe kvinderne havde taget p-piller. Undersøgelsen viste, at risikoen for blodpropper var størst det første år med p-piller. Efter 4 år på p-piller var risikoen for blodpropper halveret.

Læs også: Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere