Ofte stillede spørgsmål

Spørgeskema og blodtryksmålinger

Er det sikkert at få p-piller eller minipiller via Practio?

Ja, det er helt sikkert. Når du tilmelder dig skal du svare på et spørgeskema, som indeholder alle de spørgsmål, som Sundhedsstyrelsen anbefaler en læge stiller i forbindelse med udstedelse af en recept på p-piller eller minipiller. P-piller øger ikke blodtrykket, og derfor er det ikke nødvendigt at måle blodtryk i forbindelse med receptfornyelse af p-piller.

Skal jeg have tjekket mit blodtryk?

Nej, det er ikke nødvendigt at måle blodtrykket hos p-pillebrugere

I Danmark har der i mange år været tradition for, at man hos sin egen læge får målt blodtryk regelmæssigt i forbindelse med p-pillebrug.
Hos mange praktiserende læger får kvinder, der tager p-piller, kontrolleret deres blodtryk med faste mellemrum – ofte én gang årligt i forbindelse med receptfornyelse af p-piller. Jævnlige blodtrykskontroller hos raske, unge kvinder, der tager p-piller, er dog unødvendige.

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, som er en sammenslutning af speciallæger i gynækologi, skriver i deres guideline fra 2015 atp-piller ikke øger blodtrykket, og at der ikke er videnskabelig belæg for at måle blodtrykket hos kvinder, der allerede tager p-piller.
Internationale guidelines fra bl.a. World Health Organization (WHO) understøtter dette synspunkt. Derfor er mange andre lande heriblandt Norge gået bort fra de regelmæssige årlige kontroller.
Årlige kontroller med et spørgeskema er tilstrækkeligt
Kvinder der anvender p-piller eller minipiller skal kontrolleres en gang årligt ved at svare på nogle spørgsmål.
Det er ikke nogen kontrol, som kræver, at kvinden sidder fysisk sammen med en læge eller sygeplejerske. Derfor kan en årlig kontrol sagtens foretages ved at svare på et spørgeskema over e-mail eller på nettet.

Læs artiklen:P-piller øger ikke blodtrykket

Hvilke spørgsmål skal jeg besvare?

Spørgeskemaerne indeholder en række forskellige spørgsmål om dit helbred, og svarer til de spørgsmål, som Sundhedsstyrelsen anbefaler praktiserende læger at stille, når de skal udskrive p-piller eller minipiller.

Skal jeg fysisk til kontrol hos lægen?

Nej, det er ikke nødvendigt at gå fysisk til lægen for at få fornyet din recept på p-piller eller minipiller, hvis du i øvrigt er sund og rask. Du kan nøjes med at svare på et spørgeskema online. En læge vil se på dine svar og vurdere om det er sikkert at forny din recept på p-piller eller minipiller.

Anerkendt forskning har slået fast at p-piller ikke øger blodtrykket. På den baggrund anbefaler Dansk Selskab for Obestrik og Gynækologi ikke at p-pillebrugere får målt deres blodtryk årligt.

Læs artiklen:Blodtrykskontrol hos egen læge er unødvendig

Fik du svar på dine spørgsmål?

Læger og recepter

Hvem laver min recept?

Når du er tilmeldt Practio er det en autoriseret læge, som samarbejder med Practio, der laver recepten til dig. Når du tilmelder dig Practio skal du give samtykke til behandlingen, og den forbindelse vil du altid kunne se hvilken læge, der udskriver dine p-piller eller minipiller til dig.

I Danmark kan en autoriseret læge udskrive medicin til alle danskere, og ikke kun til de patienter, der evt. er tilknyttet lægens klinik.

Jeg har ikke flere udleveringer på min recept og har brug for p-piller eller minipiller i dag - hvad gør jeg?

Hvis du har akut brug for at få fornyet din recept på p-piller eller minipiller, så skal du tilmelde dig Practio. Mellem 9-17 på hverdage kan du få en recept på under én time. Udenfor dette tidsrum kan Practio ikke garantere at du kan få en recept så hurtigt.

Hvordan bliver min recept lavet?

Når du har svaret på et spørgeskema og identificeret dig med NemID vil en læge gennemgå dine svar. Vurderer lægen at det er sikkert for dig at få en recept på p-piller eller minipiller vil lægen lave en recept, som lægges på den nationale receptserver - præcis som en praktiserende læge.

Skal jeg fysisk til lægen?

Nej, det er ikke nødvendigt at gå fysisk til lægen for at få fornyet din recept på p-piller eller minipiller, hvis du i øvrigt er sund og rask. Du kan nøjes med at svare på et spørgeskema online. En læge vil se på dine svar og vurdere om det er sikkert at forny din recept på p-piller eller minipiller.

Anerkendt forskning har slået fast at p-piller ikke øger blodtrykket. På den baggrund anbefaler Dansk Selskab for Obestrik og Gynækologi ikke at p-pillebrugere får målt deres blodtryk årligt.

Læs artiklen:Blodtrykskontrol hos egen læge er unødvendig

Skal jeg fortælle min egen læge at jeg tilmelder mig Practio?

Nej, det er ikke nødvendigt.

Er det min egen læge, der laver recepten?

Nej, det er anden autoriseret læge, der laver recepten. Det er helt lovligt og ikke anderledes end hvis det var en læge på fx et hospital, som lavede recepten.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Apotek og medicin

Kan jeg selv vælge hvilke p-piller eller minipiller jeg vil have?

Ja, men du kan kun vælge et bestemt mærke af samme type p-piller eller minipiller, som du allerede anvender.

Hvilke p-piller eller minipiller får jeg?

Du får nøjagtig den samme type p-piller eller minipiller, som du anvender i dag. Når du tilmelder dig vil en læge slå dig op på receptserveren og se hvilken type p-piller eller minipiller du allerede anvender. På den måde sikrer lægen at du får samme type p-piller eller minipiller som du anvender i dag.

Hvilke apoteker kan jeg vælge?

Du kan vælge et stamapotek, blandt de apoteker, som samarbejder med Practio. Du kan se hele listenher.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Levering

Apoteket har trukket pengene på min konto - hvornår får jeg mine piller leveret?

Det kan tage op til 14 dage at sende pillerne med posten i Danmark.

Hvor lang tid tager det at sende pillerne med posten?

De nye regler hos PostNord betyder at det tager op til 14 dage at sende pillerne med posten. Apoteket sender pillerne i god tid, så du har pillerne ca. fire uger før du løber tør for p-piller eller minipiller.

Kan jeg bestille ekstra pakker, hvis jeg fx skal ud at rejse?

Ja, du kan bestille op ekstra pakker p-piller eller minipiller, hvis du fx skal ud på en længere rejse.

Hvad gør jeg, hvis jeg løber tør for p-piller eller minipiller indenfor 14 dage?

Hvis du løber tør for p-piller eller minipiller indenfor 14 dage, når du tilmelder dig, har du mulighed for at hente den første pakke på et hvilket som helst apotek i Danmark. Recepten får du stadig via Practio.

Kan jeg sætte mine forsendelser på pause?

Ja, det kan du sagtens.

Hvem sender pillerne?

Pillerne sendes af det apotek, som du har valgt som dit stamapotek. Du får altså samme piller, som hvis du havde været fysisk på et apotek, for at hente pillerne.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Pris og betaling

Hvad koster det?

Priser på receptpligtig medicin reguleres hver 14. dag i Danmark. Når du tilmelder dig Practio kan du vælge om du altid vil have det billigste mærke af samme type p-piller eller minipiller, som du anvender i dag, eller om du vil have et bestemt mærke.

Det koster 15 kr. at få sendt pillerne med posten.

Kan jeg opsige min tilmelding?

Ja, der er ingen binding. Du kan opsige din tilmelding når som helst.

Koster pillerne det samme som på apoteket?

Ja. Du køber p-pillerne eller minipillerne på et bestemt apotek i Danmark, som du selv vælger. Derfor koster medicinen nøjagtigt det samme som på apoteket.

Hvordan betaler jeg?

Betalingen trækkes på dit kreditkort.

Fik du svar på dine spørgsmål?