Minipiller

Hvordan virker minipiller?

Minipiller beskytter mod graviditet ved at forhindre sædceller i at trænge op i livmoderen. Hormonet i minipiller gør slimen i livmoderhalsen sej, så en sædcelle ikke trænge op i livmoderen og befrugte et æg. Minipiller påvirker også sædcellens evne til at bevæge sig og hos nogle kvinder hæmmes ægløsningen.

Minipiller indeholder et hormon, der på flere måder forhindrer graviditet. Overordnet virker minipiller på følgende tre måder:

  1. Gør slimen i livmoderhalsen sej og uigennemtrængelig for sædceller
  2. Nedsætter sædcellernes evne til at bevæge sig
  3. Hæmmer ægløsning

    Uigennemtrængelig livmoderhals

Hormonet i minipiller gør slimen i livmoderhalsen sej. Dette betyder, at sædcellen ikke kan trænge igennem slimen i livmoderhalsen og op i livmoderen. Når sædcellen ikke kan nå op i livmoderen, kan ægget ikke befrugtes, og derfor undgår du at blive gravid.

Hvor sikre er minipiller?

Nedsat bevægelighed hos sædcellerne

Når man tager minipiller, bliver sædcellerne dårligere til at bevæge sig. Det betyder, at selvom der en sjælden gang i mellem trænger en sædcelle op i livmoderen, vil den ikke befrugte ægget, fordi den ikke er i stand til at bevæge sig hen til det.

Hæmning af ægløsningen

Minipiller hæmmer ægløsningen hos nogle, men ikke alle kvinder. 40% har kvinder, der tager minipiller har normale ægløsninger hver måned. Hos de resterende 60% er ægløsningen enten helt eller delvist hæmmet. Det betyder, at menstruationen hos mange kvinder, der tager minipiller, bliver uregelmæssig.

Den nyere type minipille

I nyere tid er der udviklet en såkaldt moderne minipille. De indeholder et mere effektivt virkende hormon end de traditionelle minipiller. Denne type minipille har de samme virkninger som den traditionelle minipille. Men den nye type hæmmer også ægløsningen hos alle kvinder. På den måde minder deres virkning mere om p-pillers.

Hvad er forskellen på p-piller og minipiller?

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere