P Piller

P-piller og øget hårvækst

1-2 ud af 100 kvinder stopper med p-piller fordi, de mener, at p-pillerne giver dem mere hårvækst – fx mere udbredt kønsbehåring og kraftigere behåring på arme og ben. Øget hårvækst er dog ikke en bivirkning til p-piller. Tværtimod bruges p-piller i behandlingen af øget hårvækst, som bl.a. ses hos kvinder med PCOS.

Unormal, øget hårvækst hos kvinder har ofte et maskulint præg. Det kan være øget hårvækst på arme og ben, hårvækst på bryst, ryg og overlæbe eller udbredt kønsbehåring, som fx breder sig langt ned ad inderlårene eller op til navlen. Øget hårvækst hos kvinder er et relativt hyppigt forekommende fænomen, som ses hos op til 10%. I de fleste tilfælde er den øgede hårvækst et symptom på polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Øget hårvækst og PCOS

Ved PCOS skyldes den øgede hårvækst en ubalance imellem de mandlige og kvindelige kønshormoner i kroppen. P-piller er med til at genskabe den balance ved at tilføre kroppen kvindelige kønshormoner og nedsætte mængden af mandligt kønshormon. Når hormonbalancen normaliseres, mindskes graden af krops- og kønsbehåring. På den måde kan p-piller bruges til at behandle øget hårvækst.

Udvikling af øget hårvækst – i særdeleshed med et maskulint præg – kan være det første tegn på PCOS. Du kan blive undersøgt for PCOS hos din egen læge eller hos en speciallæge i gynækologi, hvis du oplever unormal, øget hårvækst.

Læs mere: P-piller og PCOS

Kan p-piller medføre øget hårvækst?

Nej, p-piller medfører ikke øget hårvækst. Nogle kvinder føler dog, at deres hårvækst på krop og kønsdele øges, når de tager p-piller. Faktisk er kvinder med den opfattelse i højere risiko for at tage deres p-piller uregelmæssigt, og det nedsætter p-pillernes sikkerhed. Det er dog en misforståelse, at p-piller medfører øget hårvækst, og det skal understreges, at det ikke er en anerkendt bivirkning.

Den naturlige, kvindelige hårvækst kan udvikle sig og blive mere tæt eller udbredt i løbet af puberteten og ungdommen – også flere år efter, du har fået din første menstruation. Mængden af kønsbehåring kan derfor godt øges, mens du tager p-piller, men det har intet med p-pillerne at gøre.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere