Om p-piller

P-piller og PCOS

Sådan virker p-piller på PCOS PCOS – polycystisk ovariesyndrom – er en kronisk sygdom og er karakteriseret ved en hormonel ubalance. PCOS rammer omkring 10 % af alle kvinder i den fødedygtige alder. Symptomerne er forskellige fra kvinde til kvinde. P-piller regulerer menstruationscyklussen og hjælper på akne og uønsket, øget hårvækst, som mange kvinder med PCOS døjer med.

PCOS står for polycystisk ovariesyndrom. Det er en kronisk sygdom, som forekommer hos 5-10% af danske kvinder. PCOS er en ubalance i de mandlige og kvindelige kønshormoner. Det er den mest almindelige hormonelle lidelse hos kvinder.

En del kvinder med PCOS har cyster (væskefyldte blærer) på æggestokkene. Men det er ikke alle med PCOS, der har det. Du kan altså godt have PCOS uden at have cyster på æggestokkene.

Der er stor forskel på symptomer, og hvor svære de er, fra kvinde til kvinde. Nogle er meget generet af sygdommen og andre finder først ud af, at de har PCOS, når de oplever problemer med at blive gravide. For at finde ud af, om man har PCOS, tager lægen nogle blodprøver for at se, om der er ubalance i dine kønshormoner.

De mest almindelige symptomer på PCOS er:

  • Uregelmæssig eller manglende menstruation
  • Øget hårvækst med at maskulint præg
  • Akne
  • Svært ved at blive gravid
  • Overvægt

Hvordan virker p-piller på PCOS

P-piller virker på PCOS ved at gøre din cyklus regelmæssig, mindske den øgede hårvækst og mindske sværhedsgraden af akne.

P-piller regulerer mængden af kønshormoner i kroppen, som ellers er forstyrret, når man har PCOS. Det betyder, at du får dine månedlige blødninger regelmæssigt i hver p-pillepause.

Mængden af mandligt kønshormon er ofte højere, når man har PCOS, og dette kan give akne og hårvækst med et maskulint præg. Akne og graden af hårvækst bliver mindre, når man tager p-piller, fordi p-pillerne nedsætter mængden af mandligt kønshormon.

Man kan først se effekten på øget hårvækst efter 6 måneders behandling. Særligt 3. og 4. generations p-piller har god virkning på behandlingen af akne og øget hårvækst. Du skal dog være opmærksom på, at disse p-piller øger risikoen for at få blodpropper lidt mere end 2. generations p-piller.

Læs mere om p-piller og øget hårvækst

Tal med din læge om hvilke p-piller der er bedst at tage, hvis du har PCOS.

Se hvilke p-piller er bedst for dig

Hvis p-pillerne ikke har en tilfredsstillende effekt på dine PCOS-symptomer, kan der forsøges andre behandlinger – enten alene eller i kombination med p-pillebehandlingen. Tal med din læge om de forskellige muligheder.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere