Blærebetændelse

Blærebetændelse hos mænd

Blærebetændelse forekommer oftere hos kvinder end mænd, da kvinder har kortere urinrør end mænd. Blærebetændelse hos mænd skyldes derfor oftere en anden årsag som f.eks. forstørret prostata eller nyresten. Du bør kontakte din læge, hvis du har symptomer på blærebetændelse. Symptomerne på blærebetændelse er ens for mænd og kvinder og kan bl.a. omfatte hyppig tissetrang og svie ved vandladning.

Blærebetændelse hos mænd er en forholdsvis sjælden tilstand og hører under kategorien kompliceret blærebetændelse, da der oftere ligger en anden årsag bag. Blærebetændelse rammer hyppigere ældre end yngre mænd. Grunden til, at blærebetændelse oftere ses hos kvinder end mænd, er bl.a., at kvinder har et kortere urinrør end mænd, hvorved bakterierne lettere kan vandre op i blæren.

Hvordan føles blærebetændelse hos mænd?

Blærebetændelse hos mænd har ofte meget karakteristiske symptomer. De mest almindelige symptomer er:

  • kraftig tissetrang
  • hyppige toiletbesøg
  • smerter ved vandladning – ofte i slutningen af vandladningen

Man kan også opleve at have feber, blod i urinen og smerter eller ubehag i den nederste del af maven. Kønssygdomme som f.eks. klamydia og gonoré kan også give symptomer, der kan minde om symptomerne på blærebetændelse, hvorfor det er vigtigt at blive testet, hvis du kan være smittet med en kønssygdom.

Hvorfor får mænd blærebetændelse?

Blærebetændelse hos mænd kan skyldes, at bakterier fra f.eks. endetarmen trænger op gennem urinrøret og op i blæren. Risikoen for at få en blærebetændelse øges, hvis man ikke drikker nok væske i løbet af dagen, eller hvis man har problemer med at tømme blæren ordentligt. At have svært ved at tømme blæren kan skyldes en forstørret prostata, en svulst i prostata eller en nerveskade på de nerver, som sender signal til blæren om at tømme sig.
Andre årsager til at man får blærebetændelse kan være:

  • hvis man har nyresten.
  • hvis man bruger kateter.
  • hvis man har sukkersyge.
  • hvis man har en sygdom, som svækker ens immunforsvar.

Hvad skal jeg som mand gøre, hvis jeg har fået blærebetændelse?

Hvis du tror, at du har fået blærebetændelse, bør du drikke rigeligt med væske og lade vandet hyppigt for at skylle urinrøret igennem. Du bør også kontakte din læge. Her vil du blive bedt om at aflevere en urinprøve, som vil blive testet for bakterier. Det kan være, at lægen også vil tage en blodprøve for at teste din nyrefunktion. Hvis der bliver fundet bakterier i din urin, vil du blive tilbudt behandling med antibiotika.

Læs mere om behandling af blærebetændelse

Efter behandlingen er afsluttet, bør du få kontrolleret urinen igen for at være sikker på, at alle bakterierne er væk. Da blærebetændelse ikke er en hyppig tilstand hos mænd, bør du blive undersøgt nærmere for at undersøge, om der findes en bestemt årsag til blærebetændelsen.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere