P Piller

Hvornår kan man blive gravid efter p-pille stop?

Hvornår kan du blive gravid efter p-piller? Efter man stopper med at tage p-piller, kan chancen for at blive gravid være lavere de første 3 måneder. Efter 3 måneder er chancen for at blive gravid ligeså stor som for kvinder, der ikke har taget p-piller. Hvor længe du har taget p-piller betyder ikke noget for dine chancer for at blive gravid.

P-piller består af kunstigt fremstillede kønshormoner, som erstatter kroppens egen produktion. Når du stopper med at tage p-piller, begynder din krop igen at producere kønshormoner, og din normale menstruationscyklus vender tilbage. Du vil få ægløsning igen og slimhinden i livmoderen vil hver måned vokse, så et eventuelt befrugtet æg kan sætte sig fast og dermed betyde, at du er gravid.

I nogle tilfælde kan der gå noget tid, før din menstruationscyklus har normaliseret sig. Kroppens eget hormonsystem har været undertrykket over en periode og skal have tid til at komme op at køre igen.

Hvor lang tid der går, før den normale menstruationscyklus vender tilbage, er meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Hos de fleste går der omkring 3 måneder.

Menstruationen kommer ca. 2 uger efter en ægløsning. Derfor kan du bruge menstruationen som pejlemærke for, hvornår du igen får ægløsning. Husk at ægløsningen er et tegn på, at du igen kan blive gravid.

Efter de 3 måneder, når din cyklus igen er vendt tilbage, er dine chancer for at blive gravid ligeså stor, som for kvinder, der ikke har taget p-piller.

Hvad skal jeg gøre, hvis min menstruation ikke kommer tilbage?

Hos nogle går der længere tid, før menstruationen vender tilbage. Det er i de fleste tilfælde helt normalt, og hos 3 ud af 4 kvinder vender menstruationen tilbage i løbet af et år.

Går der længere end et år, er det en god idé at blive undersøgt af en læge.

Hvis du gerne vil være gravid, kan du gå til lægen efter 3 måneder, hvis din menstruation var regelmæssig, før du begyndte på p-pillerne. Hvis menstruationen var uregelmæssig, før du startede på p-piller, kan du vente til 6 måneder efter, du stoppede med at tage p-piller.

Lægen kan blandt andet måle niveauerne af kønshormoner i din krop for at undersøge, om dit eget hormonsystem er blevet aktivt igen.

Kan jeg blive gravid, hvis jeg har taget p-piller i mange år?

Hvor længe du har taget p-piller, betyder ikke noget for dine chancer for at blive gravid, når du er stoppet med p-pillerne. Din chance for at blive gravid er også uafhængig af, hvilken type p-piller, du har taget.

Hvis du har taget p-piller i mange år i træk, kan din naturlige cyklus have ændret sig. Det kan være, den er blevet uregelmæssig eller længere, end den var tidligere. Derfor kan det være, at du skal bruge lidt tid på at lære din cyklus at kende.

Hvis du har taget p-piller siden dine første menstruationer, og er der en sandsynlighed for, at du ikke kender dine cyklusser.

Har du uregelmæssige, sjældne eller manglende naturlige menstruationsblødninger, kan det være sværere at blive gravid.

Må man tage p-piller, når man er gravid?

Bliver du gravid, mens du tager p-piller, og vil du gerne fuldføre graviditeten, skal du stoppe med at tage p-piller.

Forskning har dog ikke vist, at p-piller har en skadelig virkning på fosteret. Du skal dog være opmærksom på, at du efter ubeskyttet sex kan være smittet med kønssygdomme, som kan være skadelige for fosteret.

Læs mere om p-piller under graviditet

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere