P Piller

Hvilke p-piller er bedst?

Sådan finder du de bedste p-piller for dig. Der findes flere forskellige p-piller. De forskellige p-piller har forskellige virkninger og bivirkninger. Derfor er det også forskelligt fra kvinde til kvinde hvilke p-piller, der er de bedste. Fx virker nogle p-piller godt mod akne, men medfører en højere risiko for at udvikle blodpropper. Tal med din læge om hvilke p-piller, der er bedst for dig.

P-piller bliver inddelt i 4 generationer. 1. generations p-piller bruges stort set ikke i dag. Derfor bliver de ikke omtalt i denne artikel.

2., 3. og 4. generations p-piller indeholder forskellige typer af hormonet gestagen. Det giver dem hver især forskellige virkninger og bivirkninger. Alle slags p-piller beskytter lige effektivt mod graviditet, men p-piller har en række andre virkninger, som varierer afhængigt af p-pille generationen.

Find din p-pille generation

Hvis du tager p-piller for at forebygge graviditet

Tager du p-piller udelukkende for at forebygge graviditet, anbefales du at bruge 2. generations p-piller. Disse p-piller medfører den laveste risiko for blodpropper. De er derfor de bedste til langt de fleste kvinder.

Hvis du tager p-piller pga. kraftige menstruationer

P-piller mindsker kraftige menstruationsblødninger. De gør også din menstruation kortere. Alle typer p-piller har denne virkning, og der er ikke nogen, der har vist sig at virke bedre end andre. Derfor er det bedst at tage 2. generations p-piller, fordi de har den laveste risiko for blodpropper.

Læs mere om p-piller og kraftige menstruationsblødninger

Hvis du tager p-piller pga. kraftige menstruationssmerter

Her gælder det samme som, hvis du tager p-piller for at modvirke kraftige menstruationsblødninger. Alle typer p-piller er lige gode til at nedsætte intensiteten af menstruationssmerter. Derfor er det bedst at tage 2. generations p-piller, som har den laveste risiko for at give blodpropper.

Læs mere om p-piller og menstruationssmerter

Hvis du tager p-piller for at mindske din akne

Ikke alle p-piller er lige effektive i behandlingen af akne. 3. og 4. generations p-piller har vist sig at virke bedst mod akne. De kan derfor være en mulighed for dig, der tager p-piller som en del af behandlingen mod akne eller til dig, der tidligere har haft akne.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at kvinder, der tager 3. og 4. generations p-piller, har en højere risiko for blodpropper. Tal med lægen om din individuelle risiko for at udvikle blodpropper, inden du starter på 3. og 4. generations p-piller.

Har du øget risiko for blodpropper, kan 3. og 4. generations p-piller ikke anbefales. Du har øget risiko for at udvikle blodpropper, hvis du er overvægtig, ryger, er over 35 år gammel, har migræne med aura, tidligere har haft en blodprop eller har et nært familiemedlem, der har haft en blodprop i en ung alder.

Læs mere om p-piller og uren hud

Hvis du tager p-piller pga. øget kropsbehåring

Øget kropsbehåring er hårvækst i ansigtet, på brystet og på ryggen. Det kan også være øget kønsbehåring, der strækker sig langt ned ad inderlårene og op til navlen, og der kan være øget behåring på arme og ben.

Det har vist sig, at 4. generations-p-piller er bedst til at mindske øget kropsbehåring. Hvis årsagen til, at du tager p-piller er øget kropsbehåring, kan 4. generations p-piller anbefales.

Du skal dog være opmærksom på, at der er en større risiko for blodpropper ved 4. generations-p-piller. Inden du begynder på 4. generations p-piller, skal du derfor tale med din læge om din individuelle risiko for at udvikle blodpropper. Raske, normalvægte, unge kvinder, der ikke ryger, kan som udgangspunkt godt behandles med 4. generations-p-piller.

Læs mere om p-piller og øget hårvækst

Hvis du har øget risiko for at udvikle blodpropper

Hvis du har øget risiko for at udvikle blodpropper, frarådes det i nogle tilfælde, at du tager p-piller. I andre tilfælde, må du gerne tage p-piller. Det anbefales, at du tager 2. generations-p-piller, fordi de øger risikoen for at udvikle blodpropper mindst muligt. Tal med din læge om din individuelle risiko for at udvikle blodpropper, inden du begynder på p-piller.

Du har øget risiko for at udvikle blodpropper, hvis du er overvægtig, ryger, har migræne med aura eller er over 35 år gammel. Der findes også arvelige sygdomme, som gør, at dit blod har lettere ved at danne blodpropper. Det er ikke en del af lægens normale undersøgelse at blive undersøgt for disse arvelige sygdomme, inden man får p-piller. Hvis du har et nært familiemedlem, der har haft en blodprop i en ung alder, skal du undersøges for de genmutationer, der forårsager disse sygdomme. Hvis du har en af disse genmutationer, frarådes det, at du tager p-piller.

Læs mere om p-piller og blodpropper

Hvis du har haft en blodprop

Hvis du har haft en blodprop, anbefales p-piller ikke som prævention. Får du en blodprop, mens du er på p-piller, skal du stoppe med p-piller og bruge en anden form for prævention fremover.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere