Blærebetændelse

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Blærebetændelse har i de fleste tilfælde en række karakteristiske symptomer. Symptomerne er smerter ved vandladning, øget tissetrang, smerter eller ubehag i det nederste af maven og sommetider blod i urinen. Har du andre symptomer – såsom kvalme eller øget udflåd fra skeden – er der mindre sandsynlighed for, at du har blærebetændelse.

Blærebetændelse har ofte meget karakteristiske symptomer, der er lette at genkende, hvis du har haft blærebetændelse før. De mest almindelig symptomer er:

• kraftig tissetrang • hyppige toiletbesøg • smerter ved vandladning – ofte i slutningen af vandladningen

Du kan også have blod i urinen og smerter eller ubehag i det nederste af maven.

Kan man få kvalme af blærebetændelse?

Blærebetændelse giver som regel ikke kvalme. Du kan have smerter eller ubehag i det nederste af maven men ikke kvalme. Har du kvalme og opkastninger og feber samtidig med, at du har symptomer på en blærebetændelse, er der en sandsynlighed for, at du har betændelse i nyrerne – også kaldet nyrebækkenbetændelse. Dette er en mere alvorlig betændelsestilstand, som kræver behandling hos din læge.

Kan man få kvalme af blærebetændelse?

Hvorfor gør en blærebetændelse ondt?

Blærebetændelse gør ofte rigtig ondt, når du lader vandet. Særligt i slutningen af vandladning, kan du opleve krampelignende, sviende smerter. Smerterne opstår fordi muskulaturen i urinrøret trækker sig sammen. Når du har blærebetændelse er slimhinde og muskulatur i urinrør irriteret, og derfor får du kramper i muskulaturen i urinrøret, når du lader vandet.

Hvorfor gør blærebetændelse ondt?

Hvorfor får man blod i urinen?

Blod i urinen er et almindeligt og ufarligt symptom på blærebetændelse. Det er dog ikke altid tilstede.

Når bakterier i urinen giver blærebetændelse, skyldes det, at de bevæger sig ind i slimhinden og forårsager en betændelsesreaktion. Slimhinden på indersiden af blæren bliver rød og irriteret, og der kan gå hul på de små blodkar, som findes i slimhinden. Når blodkarrene bløder, kan du få blod i urinen. Det er dog ikke altid til at se, fordi mængden af blod kan være meget lille.

Hvorfor får man blod i urinen, når man har blærebetændelse?

Kan man have blærebetændelse uden symptomer?

Blærebetændelse giver karakteristiske symptomer i langt de fleste tilfælde. Hos mindre børn og hos ældre, kan symptomerne dog være mindre tydelige, og derfor kan en blærebetændelse i disse tilfælde nogle gange overses eller opdages sent.

Kan man have blærebetændelse uden symptomer?

Du kan også have bakterier i urinen uden at have blærebetændelse og har derfor ingen symptomer. Dette er en ufarlig tilstand, som ikke skal behandles. Det skal dog behandles, hvis du er gravid.

Blærebetændelse i graviditeten

Kønssygdomme kan give symptomer, der minder om blærebetændelse

Husk at kønssygdomme som klamydia og gonorré også kan give blærebetændelseslignende symptomer. Klamydia kan f.eks. give svie ved vandladning. Hvis der er tale om en kønssygdom og ikke en blærebetændelse, vil du i langt de fleste tilfælde også opleve symptomer som øget udflåd og/eller irritation i underlivet.

[Link: Hvad er forskellen på urinvejsinfektion og underlivsinfektion?]

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere