Blærebetændelse

Kan man have blærebetændelse uden symptomer?

Blærebetændelse giver stort set altid symptomer. Symptomerne hos børn og ældre kan dog være milde eller uspecifikke. Du kan også have bakterier i urinen uden at have blærebetændelse, og så har du ikke nogen symptomer. Bakterier i urinen uden symptomer skal ikke behandles med mindre, du er gravid.

Blærebetændelse giver karakteristiske symptomer i stort set alle tilfælde. Hos ældre og børn, kan der dog mangle symptomer eller være symptomer, der ikke er ligeså karakteristiske for blærebetændelse.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Du kan også have bakterier i urinen uden at have blærebetændelse. Dette er en ufarlig tilstand, som i langt de fleste tilfælde ikke skal behandles. Hvis du er gravid, er det dog vigtigt, at du får behandling.

Hvordan føles blærebetændelse i graviditeten?

Bakterier i urinen uden symptomer på blærebetændelse

Bakterier i urinen er relativt hyppigt forekommende. Det ses oftest hos ældre men også i den yngre befolkning – særligt hos gravide. Hos ikke-gravide kvinder i den fødedygtige alder, ses bakterier i urinen hos op til 5%.

Bakterier i urinen giver ikke nødvendigvis blærebetændelse og giver derfor heller ikke symptomer. Som udgangspunkt er bakterier i urinen ufarligt og skal i langt de fleste tilfælde ikke behandles.

Bakterier i urinen hos gravide

Hvis du er gravid og har bakterier i urinen, skal det altid behandles – også selvom du ikke har symptomer på en blærebetændelse. Grunden til dette er, at bakterier i urinen hos gravide har vist sig at øge risikoen for lav fødselsvægt hos barnet og for tidlig fødsel. Risikoen for udvikling af nyrebækkenbetændelse i graviditeten og betændelse i livmoderen efter fødslen er også øget.

Det er derfor vigtigt, at du får tjekket din urin regelmæssigt, når du er gravid. Det sker automatisk, hvis du følger dine graviditetskontroller hos din læge og din jordemoder.

Blærebetændelse i graviditeten

Blærebetændelse med ukarakteristiske symptomer

Det er ikke altid, at symptomerne på blærebetændelse er tydelige og karakteristiske for blærebetændelse. Især hos ældre og børn kan symptomerne være uspecifikke.

Ældre kan blive forvirrede og virke demente og ellers ikke have andre tydelige symptomer. De kan også have symptomer fra tarmen eller lungerne.
Børn kan have næsten ingen eller meget få symptomer, være klattede, trives dårligt og klage over smerter i maven.

Tag kontakt til din læge, hvis du er i tvivl om du eller en pårørende kan have blærebetændelse.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere