Om p-piller

Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?

Hvor længe du tager p-piller uden at holde pause, er op til dig. Du kan tage p-piller hver dag i 3 måneder og holde p-pillepause. Du kan også helt vælge pausen fra. De fleste tager p-piller i 21 dage og holder pause i 7 dage. Det er ikke usundt at tage p-piller uden at holde pause.

De fleste tager p-piller 21 dage i træk og holder derefter pause i 7 dage, men der er også andre måder at tage p-piller på, som er mindst ligeså gode og sikre for dig. Du kan f.eks. nøjes med at holde pause en gang hver 3. måned eller helt vælge pauserne fra.

Det er ikke usundt at tage p-piller uden at holde pause. Der er dog nogle vigtige ting at huske på, hvis man tager p-piller uden at holde pause. Du skal blandt andet være opmærksom på gennembrudsblødninger. De fortæller dig, at det nu er tid til at holde en pause. Du læse mere om gennembrudsblødninger længere nede.

At du tager p-piller uden at holde pause, har ingen betydning for dine muligheder for at blive gravid, efter du er stoppet med p-piller.

Er det usundt ikke at have sin menstruation?

De blødninger du har, når du tager p-piller, er ikke en menstruation. De ligner menstruationen, men der er afgørende forskelle.

Når du ikke tager p-piller, får du menstruation, fordi det æg, der er frigivet under ægløsningen, ikke er blevet befrugtet.

På p-piller får du slet ikke ægløsning. Blødningen, du oplever, svarer derfor ikke til den naturlige menstruation. Når du holder p-pillepause, falder niveauet af hormoner i kroppen. Det gør, at du får en blødning.

Der er ingen videnskabelige grunde til, at man skal holde p-pillepause. Din krop tager ikke skade af at fortsætte med p-pillerne og hormonerne, der er i p-pillerne, ophober sig ikke kroppen, når du ikke holder pause. Hormonerne holdes blot på det samme niveau, og du undgår dermed svingninger i hormonniveauet i kroppen. Det er med andre ord ikke usundt at undgå p-pillepauserne og dermed blødningerne. Det påvirker heller ikke din evne til at blive gravid, når du beslutter dig for at stoppe med p-piller.

Læs alt om menstruation på p-piller

Sjældnere pauser og ingen pauser

Hvis man vil undgå p-pillepauserne og dermed blødningerne, kan man vælge at tage:

  • Sjældnere pauser
  • Slet ingen pauser

    Sjældnere pauser

Med sjældnere pauser tager du p-pillerne i mere end 21 dage, men holder stadig regelmæssige p-pille pauser. Du kan f.eks. tage p-piller hver dag i 3 måneder og derefter holde 7 dages pause.

Ingen pauser

Du kan også tage p-piller hver dag uden pause. P-pillerne tages indtil, der opstår en såkaldt gennembrudsblødning. Gennembrudsblødninger opstår, når slimhinden i livmoderen opnår en hvis tykkelse og derfor bliver afstødt gennem livmoderhalsen og ud gennem skeden. Det er en blødning, der ligner menstruation, og du kan have brug for bind, tampon eller menstruationskop. Oplever du en sådan blødning efter at have taget p-piller uden pause i længere tid, skal du holde en pause med p-pillerne i 3-7 dage.

Hvor længe, der går mellem gennembrudsblødningerne, er forskelligt. De fleste kvinder oplever, at der går længere og længere tid imellem gennembrudsblødningerne, når de har taget p-piller i noget tid. Dette skyldes, at kroppens egen produktion af hormoner hæmmes, og at slimhinden i livmoderen derfor ikke vokser sig ligeså tyk, som hvis du ikke tog p-piller.

Hvis du ikke oplever gennembrudsblødninger, behøver du ikke holde p-pillepause.

Læs mere om hvad pletblødninger og gennembrudsblødninger er

Får jeg flere bivirkninger, hvis jeg ikke holder pauser?

De første par måneder, du tager p-piller uden at holde p-pillepause, kan du opleve at få flere pletblødninger. Pletblødning er en almindelig bivirkning til p-piller, som oftest aftager efter 3 måneder. Pletblødninger kan også opstå, hvis du glemmer at tage én eller flere p-piller i løbet af en cyklus.

Pletblødninger er, i modsætning til gennembrudsblødning, en lille brunlig blødning. Du skal ikke holde pause med p-pillerne, hvis du oplever pletblødninger.

Udover pletblødninger i de første par måneder har kvinder, der holder sjældnere og ingen pauser, ikke flere bivirkninger end kvinder, der tager p-piller i 21 dage og holder 7 dages p-pillepause.

Nogle kvinder oplever tværtimod at have mindre hovedpine, kvalme og humørsvingninger.

Bløder jeg mere, hvis jeg holder sjældnere pauser?

Du bløder hverken mere eller i længere tid, hvis du tager dine p-piller i 3 måneder ad gangen og derefter holder 7 dages pause, end hvis du holdt pause efter 21 dage.

For nogle kvinder betyder de færre pauser endda, at de bløder mindre kraftigt og i kortere tid og har færre smerter, når de holder p-pillepause.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere