P Piller

P-piller og blodpropper

P-piller øger din risiko for blodpropper – især blodpropper i ben og i lunger. Risikoen for at udvikle blodpropper er dog stadig meget lille, selvom du tager p-piller. Du kan selv være opmærksom og reagere på faresignaler, hvis du lærer symptomerne at kende. Symptomer på en blodprop i benet er bl.a. ømhed, rødme og hævelse.

Når man tager p-piller, har man en let øget risiko for blodpropper. Det er derfor vigtigt at blive fortrolig med symptomerne på blodpropper. Kender du faresignalerne, kan du reagere, hvis de opstår og søge lægehjælp hurtigt. Behandles blodproppen hurtigt, har du en mindre risiko for at få men efterfølgende. En hurtig behandling giver også en mindre risiko for, at tilstanden bliver alvorlig og i værste fald livstruende.

Blodpropper opstår oftest i underbenet og i lungerne. Symptomerne er forskellige afhængigt af, hvor blodproppen sidder.

Blodprop i benet

I benet opstår blodproppen oftest i underbenet. Men man kan også få blodpropper i låret eller bækkenet.

Symptomer på en blodprop i benet:

 • Ømhed – ofte i læggen eller i knæhasen
 • Rødme
 • Varme
 • Hævelse Symptomerne udvikler sig gradvist over timer til dage.

Hvis begge dine ben er hævede, skyldes det med stor sandsynlighed noget andet og er oftest mindre alvorligt.

Kontakt din læge med det samme, hvis du oplever symptomer på en blodprop i benet.

Blodprop i lungen

En blodprop, som opstår i benet, kan rive sig løs og tranporteres videre i karsystemet , hvor den sætter sig fast i mindre kar – typisk i lungerne. Blodpropper kan også dannes i lungen.

Symptomer på en blodprop i lungerne er:

 • Åndenød
 • Trykken for brystet
 • Hoste, evt. med blodigt opspyt
 • Stikkende smerter i brystet eller ryggen, som forværres ved dyb vejrtrækning

I sjældne tilfælde kan du blive klamt svedende og måske besvime. Symptomerne opstår pludseligt, og man får det meget hurtigt værre og værre. Meget små blodpropper i lungerne giver ingen symptomer.

Selvom en blodprop i lungerne i de fleste tilfælde opstår på grund af en blodprop i benet, er det ikke sikkert, at du har mærket symptomerne på en blodprop i benet. Derfor kan symptomerne på en blodprop i lungerne sagtens være det første faresignal.

Ring til alarmcentralen på 112 med det samme, hvis du oplever symptomer på en blodprop i lungerne.

P-piller og risikoen for blodpropper

Alle p-piller øger din risiko for at udvikle blodpropper. Nogle typer p-piller øger risikoen op til 4 gange, mens andre øger risikoen 7 gange. Det kan måske lyde voldsomt, men det er vigtigt at huske på, at risikoen i forvejen er meget lille. Hvis man øger en meget lille risiko 7 gange, er risikoen stadig lille.

Til sammenligning er risikoen for at udvikle blodpropper 6 gange forhøjet under graviditet og op til 60 gange forhøjet de første 3 måneder efter fødslen.

Læs mere om p-piller og bivirkninger

Tal med din læge om risikoen for blodpropper

Inden du starter på p-piller, skal du tale med din læge om fordele og ulemper ved at tage dem. I fællesskab kan I nå frem til hvilke p-piller, der er bedst for dig.

Se hvilke p-piller der er bedst for dig

Din læge vurderer din individuelle risiko for at udvikle blodpropper. Risikoen vurderes ud fra forskellige informationer om dig og dit helbred, herunder:

 • om du er ryger
 • hvor gammel du er
 • om du er overvægtig
 • om der er nogen i din nærmeste familie, der har haft en blodprop i en tidlig alder

Inden du starter på p-piller, måler lægen dit blodtryk, især hvis du er over 25 år. Hvis en nær slægtning har haft en blodprop tidligt i livet, vil din læge undersøge om du har en arvelig tendens til at udvikle bldopropper.

Hvis du selv tidligere har haft en blodprop, bør du ikke tage p-piller.

Din første recept på p-piller er oftest på en enkelt pakke og altså til 3 måneders forbrug. Efter 3 måneder anbefaler de fleste læger et kontrolbesøg. Her kan I tale om eventuelle bivirkninger, og du kan få målt dit blodtryk igen for at se, om det er steget. Hvis alt er, som det skal være, og du er tilfreds med dine p-piller, kan du få en recept på p-piller, der dækker op til 2 års forbrug. Der er herefter ikke behov for rutinemæssig kontrol.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere