Om p-piller

P-piller og endometriose

Endometriose er en sygdom, der ses hos op til 10% af alle kvinder. Symptomerne er ofte smerter i underlivet og en nedsat evne til at blive gravid. P-piller kan nedsætte smerterne ved endometriose, især hvis man tager p-pillerne uden pauser. Alle typer p-piller har samme effekt på endometriose, og man ser den bedste virkning, efter 6 måneder med p-piller.

Endometriose er en kronisk sygdom, der forekommer hos 6-10% af alle kvinder. Når man har endometriose, vokser livmoderens slimhindevæv uden for livmoderen. Det kan give forskellige symptomer:

  • Underlivssmerter
  • Smerter ved samleje
  • Smerter ved toiletbesøg
  • Nedsat evne til at blive gravid

Smerterne i underlivet kan opstå både, når man har ægløsning og menstruation. Det mest almindelige er smerter i dagene op til menstruationen.

Smerterne kan også opstå på andre tidspunkter i cyklussen. Hos kvinder, der er sværest ramt, kan smerterne være kroniske.

Symptomerne varierer meget fra kvinde til kvinde, og de afhænger af, hvor livmoderslimhindevævet vokser. Nogle kvinder kan have smerter og evt. blødning, når de går på toilettet, fordi livmoderslimhindevævet vokser ind i endetarmen. Andre kvinder har svært ved at blive gravide, fordi ægløsningen påvirkes af, at slimhindevævet vokser på æggestokkene. Der er også kvinder med endometriose, der slet ikke har symptomer.

Læs mere om p-piller og menstruationssmerter

Sværhedsgraden af endometriose og dermed symptomerne aftager ofte med alderen og kan helt forsvinde efter overgangsalderen.

P-piller kan behandle endometriose

Smertestillende håndkøbsmedicin såsom Panodil og Ipren har som regel en god effekt på menstruationssmerter. Men den type medicin har dog sjældent effekt på underlivssmerter hos kvinder med endometriose.

P-piller har derimod i mange tilfælde vist sig at virke på smerter ved endometriose. Er smerterne lette anbefales cyklisk brug af p-piller – dvs. 21 dage efterfulgt af en 7 dages p-pillepause. Hvis dette ikke virker tilstrækkeligt, kan man tage p-pillerne uden at holde pauser og dermed undgå de smertefulde menstruationer.

Den maximale effekt af p-pillerne på smerter ved endometriose får man efter 6 måneders behandling.

Alle typer p-piller virker på smerter ved endometriose.

P-piller er ikke den eneste metode til at behandle endometriose. Der findes også andre medicinske og kirurgiske behandlinger, som en gynækolog kan tilrettelægge og følge.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere