Om p-piller

Hvad er forskellen på p-piller og minipiller?

Forskellen på p-piller og minipiller er indholdet af hormoner. Minipiller indeholder kun hormonet gestagen, mens p-piller både gestagen og østrogen. I modsætning til p-piller øger minipiller ikke risikoen for blodpropper. Minipiller kan også tages af ammende kvinder, fordi de ikke påvirker modermælken.

Både p-piller og minipiller beskytter effektivt mod graviditet, men der er fordele og ulemper ved begge præventionsmidler, som skal overvejes inden, du vælger p-piller eller minipiller.

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvilket præventionsmiddel, der er bedst. Der er nemlig forskel på både virkninger og bivirkninger ved p-piller og minipiller.

Hvordan virker p-piller?

P-piller indeholder to forskellige hormoner – østrogen og gestagen – og forebygger graviditet på 3 forskellige måder:

  1. Hæmmer, at et æg bliver modnet, og at man får ægløsning
  2. Gør livmoderhalsen uigennemtrængelig for sædceller
  3. Hæmmer væksten af livmoderens slimhinde

Læs mere om, hvordan p-piller virker

Hvordan virker minipiller?

Minipiller indeholder kun hormonet gestagen. Gestagenet i minipillerne modvirker graviditet ved at gøre slimen i livmoderhalsen sej. Det gør, at en sædcelle ikke kan bevæge sig op i livmoderen og befrugte et æg.

Du får stadig ægløsning og derfor også menstruation, når du tager minipiller. Menstruationen kan dog blive uregelmæssig, og du kan få pletblødninger og gennembrudsblødninger i løbet af din cyklus.

En nyere minipille indeholder en anden type af hormonet gestagen og giver sjældnere pletblødninger og gennembrudsblødninger. Denne type minipiller hæmmer også ægløsningen.

Minipiller skal tages hver dag uden pause. Du skal også tage dem de dage, du har menstruation.

Minipiller skal tages på samme tidspunkt

Minipiller skal tages samme tid hver dag for at have den fulde effekt. Forskydes tidspunktet med mere end 3 timer, kan du ikke regne med at være fuldt beskyttet.

Med de nyere minipiller er den margin lidt større. De skal tages inden for 12 timer for at beskytte mod graviditet. Det er dog langt det bedste, at man tager sine minipiller på samme tidspunkt hver dag.

Glemmer du at tage en minipille, skal du tage den så snart, du kommer i tanke om det – også selvom det betyder, at du skal tage to minipiller samme dag. Du skal bruge ekstra beskyttelse i de næste 7 døgn, hvis du har glemt din minipille i mere end 3 timer (hvis du bruger ældre minipiller) eller 12 timer (hvis du tager nyere minipiller). Hvis du er i tvivl om hvilken type minipiller, du tager, kan du spørge din læge.

Er minipiller ligeså sikre som p-piller?

Minipiller er – ligesom p-piller – effektive til at beskytte mod graviditet. I praksis er minipiller omkring 95% sikre og p-piller er 98-99% sikre. Dette skyldes, at minipillerne skal tages på samme tidspunkt hver dag – et krav som for mange kvinder er svært at opfylde.

De nyere typer af minipiller, som skal tages inden for et 12 timers interval hver dag, er lige så sikre som p-piller.

Læs mere om, hvor sikre p-piller er

Hvorfor tage minipiller frem for p-piller?

Kvinder, der har øget risiko for blodpropper, kan med fordel bruge minipiller. I modsætning til p-piller øger minipiller nemlig ikke risikoen for blodpropper. Tal med din læge om din individuelle risiko for at udvikle blodpropper.

Minipiller anbefales også til kvinder, der ammer. Minipiller påvirker ikke kvaliteten eller mægnden af modermælken.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere