Blærebetændelse

Hvad kan blærebetændelse udvikle sig til?

Blærebetændelse kan i sjældne tilfælde sprede sig til nyrerne og forårsage såkaldt nyrebækkenbetændelse. Symptomerne er feber, kvalme og smerter i maven eller ryggen. Nyrebækkenbetændelse behandles med medicin i 14 dage og i sjældne tilfælde, kan der være behov for indlæggelse. I de fleste tilfælde går blærebetændelse dog over af sig selv, hvis den ikke behandles.

Hvis en blærebetændelse ikke behandles, kan betændelsen fra blæren i sjældne tilfælde sprede sig til nyrerne. De fleste blærebetændelser går dog over af sig selv i løbet af 1-2 uger, hvis de ikke behandles. Betændelse i nyrerne kaldes nyrebækkenbetændelse. Nyrebækkenbetændelse er en mere alvorlig betændelsestilstand, som har sværere symptomer, og som i få tilfælde kræver indlæggelse og behandling på et hospital.

Gravide med blærebetændelse eller bakterier i urinen uden symptomer er i højere risiko for at udvikle nyrebækkenbetændelse. For at undgå dette, er det vigtigt, at blærebetændelse altid behandles, når du er gravid. Alle gravide med nyrebækkenbetændelse, indlægges til behandling på hospitalet, da betændelsestilstanden kan have alvorlige følger for både mor og barn.

Blærebetændelse i graviditeten

Hvad er symptomerne på nyrebækkenbetændelse?

Symptomerne på nyrebækkenbetændelse er feber, kulderystelser, kvalme og opkastninger og smerter i maven eller ryggen. Der kan også være pus og blod i urinen – urinen kan blive grumset, mere tyktflydende og ildelugtende. Derudover kan du have symptomer på blærebetændelse.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Hvordan undgår jeg nyrebækkenbetændelse?

For at undgå, at blærebetændelse udvikler sig til nyrebækkenbetændelse, kan du søge læge, hvis du har symptomer på blærebetændelse. De mest almindelige symptomer på blærebetændelse af øget behov og trang til at gå på toilettet og smerter ved vandladning. En simpel blærebetændelse behandles nemt og effektivt med medicin – kaldet antibiotika – i 3 dage. Ligeså snart blærebetændelsen er kureret, er der ikke længere risiko for, at du udvikler nyrebækkenbetændelse.

Behandling af blærebetændelse

Nyrebækkenbetændelse kan dog også opstå uden forudgående symptomer på blærebetændelse. I dette tilfælde kan du ikke selv gøre noget for at forebygge det.

Hvordan behandler man nyrebækkenbetændelse?

Nyrebækkenbetændelse behandles med medicin i 14 dage. Langt de fleste kan behandles derhjemme, men hvis man har svære symptomer, eller behandlingen ikke har virket inden for 3 døgn, bør man indlægges og have behandling med medicin i drop i stedet for i pilleform.

Når du er færdigbehandlet, kan dine nyrers funktion være nedsat. Dette er dog stort set altid forbigående, og næsten alle får deres normal nyrefunktion tilbage i løbet af få måneder.

Du mærker ikke noget til, at din nyrefunktion er nedsat, men det kan være relevant at vide, da der f.eks. er noget medicin, du ikke må tage, når du har nedsat nyrefunktion. Din læge vil følge dig og kontrollere din nyrefunktion med urin- og blodprøver, indtil nyrefunktionen igen er normal.

Mest læste

P Piller
Hvad koster p-piller?
P Piller
Spørgsmål og svar om p-piller
Minipiller
Hvordan tager man minipiller?
P Piller
Hvor længe må man tage p-piller uden at holde pause?
Minipiller
Hvordan virker minipiller?

Få p-piller på abonnement

Se hvordan du kan få digital receptfornyelse gennem Practio og dine p-piller eller minipiller leveret hjem til dig

Læs mere